ZETApress

hírportál

Rektori kinevezés

Dr. Gyuricza Csaba a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora. Áder János köztársasági elnök őt nevezte ki a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektorának, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány és az Egyetem Szenátusának egyhangú javaslata alapján.

A 2021. május 1-től 2026. április 31-ig terjedő időtartamra szóló rektori kinevezés átadására ma a Sándor-palotában került sor Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Csányi Sándor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke jelenlétében.

Dr. Gyuricza Csaba a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem 2021. február elsejei alapítványi modellváltása óta rektori jogkörben eljáró általános rektorhelyettesként látta el az intézményvezetői feladatokat. Ezt megelőzően 2020. augusztus elseje és 2021. január 31-e között megbízott rektorként vezette a jogelőd Szent István Egyetemet, amely a gyöngyösi Károly Róbert Campus, a keszthelyi Georgikon Kar, a Kaposvári Egyetem és a volt Szent István Egyetem integrációjával jött létre. Az integrált felsőoktatási intézményhez csatlakozott 2021. február elsején a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ is, melynek 2017-től három éven át volt főigazgatója a most kinevezett rektor. Az integrációt követően létrejött hazánk egyik legnagyobb egyeteme, 13 ezer hallgatóval és háromezer munkatárssal.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem 2021. február elsején hirdetett pályázatot rektor vezető állású munkakör betöltésére. A MATE Szenátusa és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának egyhangú támogatása alapján került felterjesztésre dr. Gyuricza Csaba rektori jelölése Áder János köztársasági elnök felé.

A hazai agrár-felsőoktatás megújításával a MATE Magyarország és Közép-Európa első számú agrárfókuszú felsőoktatási intézményévé kíván válni. Az intézményi átalakítást követően, a nyugat-európai vezető egyetemeket alapul véve folyamatosan modernizáljuk és frissítjük az oktatott tárgyaink listáját, új, a jövő kihívásai miatt fontos, korszerű területeket emelünk be. Kiemelt jelentőséggel bír számunkra, hogy a megújult agrárképzésen keresztül évente legalább háromezer diplomásnak tudjunk minden körülmények között biztos megélhetést jelentő, jól fizető karriert biztosítani a modern magyar agráriumban – hangsúlyozta dr. Gyuricza Csaba rektor.

Az öt campusszal és 22 intézettel rendelkező Egyetem elő kívánja segíteni – a több mint egy évszázados gazdag hagyományokra építve – hazánk gazdasági és társadalmi fejlődését, valamint a vidék és a mezőgazdaság újjáépítése, fejlesztése érdekében kiemelkedő oktatási, kutatási, innovációs és tanácsadási tevékenységeket kíván biztosítani.

A MATE régi-új rektora

Dr. Gyuricza Csaba egyetemi tanulmányait a Gödöllői Agrártudományi Egyetem (GATE) Mezőgazdaság-tudományi Karán végezte 1996-ban, majd ugyanebben az évben egyszerre nyert felvételt a GATE és a Bécsi Agrártudományi Egyetem nappali doktori képzésére, s a két intézmény képzését párhuzamosan végezte el. A doktori fokozat megszerzése után tanszéki mérnök, egyetemi tanársegéd, egyetemi adjunktus, majd 2004-től egyetemi docens és az Európai Unió Közös Kutatóközpont – Környezetvédelmi Intézet nemzeti szakértője lett, majd 2012 és 2015 között dékáni pozíciót töltött be. 2015-ben a Kaposvári Egyetem és a Szent István Egyetem professzora – ezzel Magyarország legfiatalabb agrárprofesszora lett. 2015 és 2017 között a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöki, 2017 és 2020 között a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatói pozícióját töltötte be. 2020. augusztus elseje és 2021. január 31-e között a Szent István Egyetem megbízott rektora, 2021. február 1-től a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektori feladatokat ellátó megbízott intézményvezetője volt.

Szóljon hozzá!