ZETApress

hírportál

MEKH-katalógus

Sztenderd katalógusba gyűjtötte a MEKH az energia-megtakarítást ösztönző intézkedéseket. Az EKR sztenderd katalógus megtekinthető és április 23-ig véleményezhető a MEKH energiahatékonysági honlapján.

Az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer keretében a kötelezettek részéről csak olyan megtakarítás számolható el, amely szerepel a MEKH hivatalos katalógusában vagy azt energetikai auditor igazolta – mondta dr. Tóth Tamás, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal általános elnökhelyettese az érintettek számára szervezett online tájékoztatón, ahol bemutatták a Hivatal energiahatékonyság-javító intézkedéseket ismertető sztenderd katalógusának első változatát.

Az új Nemzeti Energiastratégiában és a Nemzeti Energia- és Klímatervben hazánk vállalta, hogy az ország végső-energiafelhasználása 2030-ban nem haladja meg a 2005-ös értéket. A 2021-től 2030 végéig tartó időszakra vállalt kötelezettség évi 7 PJ új megtakarítás kitűzésével érhető el.

A kitűzött cél elérését segíti az idén januártól hatályos Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer. Ennek lényege, hogy a kötelezettek, azaz a villamos energia és földgáz kiskereskedelmi és egyetemes szolgáltatói engedélyesek, továbbá a közlekedési célú üzemanyagot értékesítő vállalkozások olyan programokat és intézkedéseket hajtsanak végre, amelyek a végfelhasználó oldalán igazolt energiamegtakarítást eredményeznek.

A MEKH a Magyar Mérnöki Kamara bevonásával elkészítette a leggyakoribb energiahatékonyság-javító intézkedések elszámolását megkönnyítő jegyzéket, amelyet a szakmai észrevételek figyelembevételével fog véglegesíteni.

A véleményezésre bocsájtott EKR sztenderd katalógussal kapcsolatban dr. Tóth Tamás elmondta, hogy a gyakorlati tapasztalatok fényében a Hivatal félévente felülvizsgálja majd az EKR jegyzéket, és azt szükség esetén módosítja vagy kiegészíti. A MEKH elnökhelyettese hozzátette, a jegyzékben szereplő egyszerűen elszámolható energiahatékonyság- növelő intézkedések mellett elszámolhatók a nem sztenderdizálható, egyedi megtakarítások is, de ebben az esetben energetikai auditálásra lesz szükség.

Dr. Tóth Tamás emlékeztetett, hogy március 31-ig a Hivatal minden érintett számára megküldte azt a határozatot, amely a kötelezettek számára előírja az adott időszakban megtakarítandó energiamennyiséget. Ezek alapján 2021-ben közel 300 TJ megtakarítás várható, és a megtakarítási célértékek felfutó rendszerben évről évre nőni fognak – tette hozzá a MEKH elnökhelyettese.

A kötelezettség teljesíthető a kötelezett saját tevékenységi körében, a saját tevékenységi körön kívül eső más szektorban és energiahatékonysági szolgáltatók által megvalósított hitelesített energia-megtakarítással is. Az online tájékoztatón elhangzott, hogy a kötelezettség kiváltható az energiahatékonysági járulék megfizetésével, amelynek mértéke évente 50 ezer forint gigawattonként. Az energiamegtakarítási kötelezettség teljesítéseként elszámolni kívánt hitelesített megtakarítást a tárgyévet követő március 31-ig az EKR adatgyűjtő rendszeren keresztül kell bejelenteni. Ennek elmulasztása bírságot van maga után, amely 70 ezer forint elmulasztott gigawattonként évente.

Szóljon hozzá!