ZETApress

hírportál

Lakásfelújítás

Hiába több a munkadíj az anyagköltségnél, mégsem buksz egy forintot sem az otthonfelújítási támogatásból. A lakásfelújítási támogatás akár hárommillió forinttal, de legfeljebb a felújítási költségek felével segítheti otthonunk korszerűsítését, költségeinket azonban mindenképpen számlákkal kell igazolnunk.

Az elszámolt számlákra vonatkozó feltétel pedig az, hogy az anyagköltségnek és a munkadíjnak fele-fele arányban kell azokon szerepelniük. A való életben persze ritkán jön ki a tűpontos felezés, de ez nem is feltétlenül baj. A Bank360 elemzésében egy szoba, az előtér és a fürdőszoba felújításán keresztül szemléltetjük, hogy mi történik, ha a munkaigényesség és anyagköltség szempontjából különböző költségű felújítási munkákat végeztetünk el.

A szoba és előtér inkább munkaigényes

A példában egy szoba teljes felújításával számoltunk. Ez a nyílászárókkal kezdődik, a két ablak és az ajtó kicserélése pedig inkább az anyagköltség terén megterhelő. Az ablakok és ajtók megvásárlása ugyanis majdnem háromszor annyiba kerül, mint a beszerelésük.

Itt azonban véget is ért a magas anyagköltséggel jellemezhető költségtételek sora. A parkettacsere és betonozás, illetve az álmennyezet kialakítása ugyan nem dominál egyik költségelemben sem, más a helyzet viszont a konnektorok cseréjével, és a szoba teljes-körű újrafestésével. Különösen az utóbbi tétel növeli meg a munkadíjat. Így összességében a szoba 1 millió 334 ezer forintos felújítási költségét nagyobb részben alkotják a munkadíjak.

Fontos ugyanakkor látni, hogy hiába az aránytalanság, az állami támogatásból nem bukunk semennyit, hiszen az állami támogatás csak a felújítási költségek felét fedezheti, azaz ebben az esetben 667.175 forintot, mely esetében meg tudunk felelni az anyagköltségre és munkadíjra vonatkozó 50-50%-os szabálynak.

Hasonló a helyzet az előtér felújításával. Itt szintén csak az ajtók cseréje kevésbé munkaigényes, a többi költségtétel már annál inkább. A lerakott csempe cseréje, az újrafestés és a villanyszerelési munkálatok sokkal inkább a munkadíjakat terhelik. Így összességében még nagyobb, majdnem kétharmados arányban jelentkeznek a munkával kapcsolatos költségek, mint a szoba esetében.

Ugyanakkor itt is elmondható, hogy mivel legfeljebb a teljes felújítási költség felét téríti az állam, ezért a 466.125 forint tekintetében kihozható az 50-50%-os arány.

A szobával együtt már a 2,2 millió forintot is meghaladja az összes költség, az anyagokért ebből 903 500 forintot, a munkadíjért pedig 1.363.100 forintot fizettünk. Mivel itt is legfeljebb a teljes felújítás költség felét, azaz 1.133.300 forintot kaphatnánk vissza, ez az összeg pedig kihozható fele-fele arányban anyagköltségből és munkadíjból,ezért ebben az esetben sem bukunk állami pénzt az aránytalanság miatt.

A fürdőszoba felújítása inkább az anyagköltséget növeli

Természetesen a másik irányba is lehetnek eltérések. Ez egy olyan felújításnál fordulhat elő, ahol az anyagköltség magasabb, mint a munkaerő díja. Az egyik ilyen anyagköltségben bővelkedő helyiség a fürdőszoba. Bár a burkolás során a csempe anyaga és a beépítése nagyjából megegyeznek, az előre megvásárolható wc, fürdőkád, mosdókagyló és tükör jóval többe kerül, mint beépítésük. Így itt fordult a kocka, a fürdőszoba felújítása során az anyagköltség egyértelműen magasabb, mint a munkaerő díja.

Mindemellett ebben az esetben is igaz, hogy az állam csak a teljes költség felét, azaz 493.750 forintot fizetne vissza, és mivel mind az anyagköltségről, mind pedig a munkadíjról szóló számlák kiteszik ennek az összegnek a felét, így ebben az esetben sem jártunk rosszul az aránytalanság okán.

Mi van, ha mindhárom felújítást elvégeztük?

Ha a fenti három munkát mind megvalósítjuk, akkor a felújítás teljes költsége az összes eddig szerepeltetett tételt összeadva 3.230.100 forint, ami 1.479.500 forintnyi anyagköltségből és 1.750.600 forintnyi munkadíjból jön össze.

Az állam ebből 1.615.050 forintot utal vissza, és mivel legalább 807.525 forint mind anyagköltségből, mind pedig munkadíjból szerepel a benyújtott számlákon, ezért nem bukunk semennyi állami pénzt az aránytalanság miatt.

Az otthonfelújítási támogatás igénybevételekor tehát igazából nem is arra érdemes figyelni, hogy a teljes költségeink pont 50-50%-ban származzanak munkadíjból és anyagköltségből, hanem arra, hogy mindkét tételből szerepeljen legalább 25%-nyi a benyújtott számlák között, így pedig aránytalanság ide vagy oda, nem fogunk pénzügyi veszteséget szenvedni.

A Bank360-ról

A portált 2016-ban azért hozták létre hazai magánszemélyek, mert úgy látták: a fogyasztók számára elérhető pénzügyi szolgáltatások egyre komplexebbé válnak, így pedig egyre nagyobb az igény egy olyan platformra, amely a felhasználókat képessé teszi arra, hogy jó pénzügyi döntéseket hozhassanak. A vállalat az elmúlt öt évben az online pénzügyi aggregátor piac megkerülhetetlen szereplőjévé vált, időközben pedig – elemzői tevékenységének köszönhetően – referenciaponttá vált a szaksajtó és az ügyfeleik számára egyaránt. Megalapítása óta több, mint húszmillió kalkulációt hajtottak végre a Bank360.hu portálon.

Szóljon hozzá!