ZETApress

hírportál

Matos elnök marad

A kormányfő bizalma töretlen Matos Zoltán a Magyar Energia Hivatal (MEH) elnökének irányában. Fel sem merült a változtatás gondolata ? tudatta Szollár Domokos kormányszóvivő.

A gáz árának jóváhagyásánál ugyanakkor a miniszterelnök elvárása a Magyar Energia Hivatal felé az, hogy a szolgáltatók egyetlen indokolhatatlan fillérrel se emelhessék az árakat. A gázár alakulását egyébként most még korai lenne megbecsülni, hiszen a szolgáltatók a napokban nyújtják be ajánlataikat, melyeket a MEH majd csak a hónap végén bírál el.

Sok pontatlanság jelent meg a gázár meghatározásával kapcsolatban. A tisztánlátás kedvéért érdemes aláhúzni: a gázpiac 2008-óta liberalizált. A gáz árát nem hatósági úton állapítják meg, az nem kormányzati hatáskör. A gáz ára alapvetőn két tényezőtől függ: az olaj világpiaci árától, illetve a dollár árfolyamától. A gáz árára az egyetemes szolgáltatók tesznek javaslatot, melyet a MEH bírál el, amely nem kormányzati szerv.

A kormány célja és feladata azonban az, hogy a legrászorultabbak számára az alapvető energia megfizetése ne jelentsen elviselhetetlen terhet. Ezt segíti, hogy január elsejétől, immár két hónapja a kedvezményes 5%-os áfát kell csak fizetni a táv-hő után. Ennek köszönhetően mintegy 650 ezer háztartás, kétmillió ember számára évi átlagosan negyvenezer forinttal olcsóbb az energia.

A kormány korábbi döntése nyomán a gáz- és táv-hőtámogatás április 30-ig megmarad, ezzel a rászoruló családok az év leghidegebb hónapjaiban, a fűtési szezon végéig továbbra is kapnak támogatást fűtési költségeikhez. Az eddig érvényben lévő támogatások az előző évektől eltérően nem járnak le az év végén, új kérelem benyújtása nélkül, automatikusan futnak tovább április végéig. A kormány által létrehozott Krízisalap pedig azok számára is segítséget nyújt, akiknek gondot okoz a havi energiaszámla kifizetése.

A Krízisalap működését a kormány április 30-ig meghosszabbította, így továbbra is kaphatnak támogatást a fűtés visszakapcsolására, valamint a számla kifizetésére. Emellett a kormány megkezdte a banki magatartáskódexhez hasonlító közüzemi kódex megalkotását is, amely nagyobb védelmet ad a fogyasztóknak a közüzemi szolgáltatókkal szemben. A közüzemi kódex új alapra helyezi a fogyasztó és a szolgáltató viszonyát. Szigorúbb szolidaritási szabályokat ír elő a szolgáltatók számára és nagyobb védelmet jelent a fogyasztóknak.

Szóljon hozzá!