ZETApress

hírportál

Újabb 118 hely a Széchenyi-kártyaigénylőknek

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, mint a legnagyobb érdekvédelmi szervezet öt évvel ezelőtt a tőkehiányos magyar vállalkozások mögé állt, tulajdonosként vett részt a Széchenyi Kártya termék, valamint az értékesítési hálózat létrehozásában. A vállalkozók problémáit jól ismerve, a vállalkozókról rendelkezésére álló információkkal és együttműködéssel mintegy kollektív garanciát biztosított a magyar pénzintézetek számára, ezzel nyitotta ki a hitelkaput a vállalkozások számára.

Miközben a pénzügyi szolgáltatók egyre több terméket kínálnak a vállalkozóknak, a kormány az elvárt adó bevezetésével, majd visszavonásával, kérdőívek kitöltésének bevezetésével ismét bizonytalanságot teremt a kis-és középvállalkozói szektor működésében. A vállalkozók gyakran érzik, tulajdonképpen hasznosak vagy kártevők, bűnözök, vagy korrekt adófizetőknek számítanak-e?

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége azzal deklarálja bizalmát a kkv szektor iránt, hogy feltételeiben nem változtatja meg a Kártya konstrukcióját, inkább országszerte tovább terjeszkedik és erősíti szolgáltatói tevékenységét. A 2006. évi első VOSZ pontok megnyitása után, és az Országos Takarékszövetkezeti Szövetséggel valamint a Takarékszövetkezeti Bank Zrt-vel aláírt közös megállapodás eredményeként mára 64 takarékszövetkezet csatlakozott az értékesítési lánchoz, ezzel további 118 VOSZ ponton adhatják le hiteligényeiket a vállalkozók.

Az elmúlt két hónapban mintegy 150 takarékszövetkezeti munkatárs vett részt a kártyaértékesítési oktatáson, és március 26-27-én vizsga keretében adtak számot a tanultakról, és bekapcsolódtak a munkába. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége a lánc bővítésétől és a képzett munkatársak számának jelentős növelésétől saját keretein belül a kihelyezett hitelkeret mintegy tíz százalékos növekedését várja.

A Széchenyi Kártya tízmillió forintos hitelkeret igényléséig nincsen szükség dologi biztosítékra. A pénzintézetek megbíznak a vállalkozókban. Az eljárásmód teljesen egyszerűsített és automatizált, de valójában sokoldalú, részletes, szubjektív elemekkel is kiegészített. A VOSZ pontokon gyakorlatilag megvalósul az egyablakos ügyintézés, tehát a vállalkozónak nem kell bejárnia Tolnát és Baranyát, hogy üzletmenetéhez pénzügyi segítséghez jusson.

A Széchenyi Kártya jellemzői

A Széchenyi Kártya hitelkerete nem egyszeri, hanem visszafizetés után a kártya érvényességi ideje alatt újra és újra igényelhető. Sőt, amennyiben a vállalkozó megfelelt a feltételeknek, akkor számos további hitellehetőség nyílik meg előtte. A bankok a Széchenyi Kártya tulajdonosok részére már kedvezményes számlacsomagokat kínálnak.

A Széchenyi Kártya a bizalom kártyája, a hitelkereten túl a hitelesített vállalkozó számára többletértéket jelent, amelyet a tulajdonos vállalkozó felhasználhat mindennapos üzletmenetében is, közbeszerzési és Uniós pályázatoknál is. A Széchenyi Kártyát igénybevevő vállalkozások elsősorban a kereskedelem, építőipar területén tevékenykednek.

Az igénylés folyamata egyszerű. Az Ügyfelek a Regisztráló Irodahálózatban adhatják le igényeiket, az igénylési lap valamint a csatolandó dokumentumok felsorolása a KA-VOSZ honlapján megtalálható. Hiánytalan kérelemcsomag rendelkezésre állása esetén a szükséges ellenőrzéseket követően, az ezeknek megfelelő kérelmeket az iroda rögzíti és elektronikus úton és papíralapon is megküldi az Ügyfél által választott bankfióknak, és a hitelbírálat a bankban történik. Pozitív döntés esetén kerül sor a hitelszerződés ill. egyéb kapcsolódó szerződések megkötésére.

A hitleszerződés megkötését követően a Bank megkéri a Hitelgarancia Zrt. készfizető kezességét, s ennek rendelkezésre állása esetén lép hatályba az ügyféllel kötött Széchenyi Kártya hitelszerződés és megtörténhet a hitelkeret megnyitása. A futamidő alatt az ügyfeleknek a negyedéves törlesztési kötelezettségük teljesítésére kell fokozott figyelmet fordítani ill. arra, hogy amennyiben igénylik a hitelkeretük meghosszabbítását (a futamidő egy év), akkor harminc nappal a lejáratot megelőzően egy hosszabbítási kérelmet kell benyújtaniuk a regisztráló irodába. Annak befogadása ill. bírálata a fentiekben leírtaknak megfelelően történik.

Szóljon hozzá!