ZETApress

hírportál

Elkészült a Kálvin Center

Szerdán este került sor a budapesti Kálvin téren álló Kálvin Center irodaház ünnepélyes átadására. A Virág Csaba által tervezett korszerű, modern technológiával ellátott nyolcszintes épületben az elhelyezkedő irodákon kívül OTP bankfiók, étterem, kávézó, valamint a 115 parkolóhelyes mélygarázsban autókozmetika kap helyet. A nyolcezer-hatszáz négyzetméteres irodaház máris számos bérlőre talált, akik április közepétől költöznek be a Kálvin Centerbe.

Az átadási ünnepségen mi is részt vettünk. Megtudtuk, hogy a Kálvin Center építése 2000-ben kezdődött. Az épület 2003-ra elkészült, azonban az irodaház kivitelezésével a beruházó elégedetlen volt, és nem vette át a projektet a fővállalkozó cégtől. A problémákat jogi útra terelték, az eljárás Ausztriában még jelenleg is folyik. Tavaly tavasszal a felmerült minőségi problémákkal kapcsolatos bizonyítási eljárás lezárult, így hozzá lehetett kezdeni a hibák kijavításához, és a jelenlegi legkorszerűbb technikának megfelelő átalakításokhoz.

A főbonyolítói teendők ellátásával a tulajdonos egy külső céget, az Alfa Development Kft-t bízta meg. Az irodaházban végzett felújítási munkálatok júniusban kezdődtek. A munkálatok mára befejeződtek, most már csak a bérlők egyedi igényeinek megfelelő, személyre szabott iroda-részek megfelelő kialakítása folyik. Az épület már három éve rendelkezik az üzemeléshez szükséges összes hatósági engedéllyel. Tulajdonosa a Kálvin Center Kft, mely az osztrák Volksbank Csoport tulajdonában áll.

A Kálvin Center

Az épületet tervező építész Virág Csaba, aki az épület sajátos építészeti megoldásával egyedi, a környezetéből kiemelkedő épület kialakítására törekedett. Az Alfa Development Kft. megbízásában a jelenlegi építészeti feladatokat Wissnyi-Hoffmann Zsolt és Marton Géza építészek látják el Virág Csaba építészirodájával egyetértésben. Az elülső homlokzat üvegszerkezetével modern stílust képvisel, míg a Múzeum utcában álló épület klasszicista stílusú homlokzata felújított formában illeszkedik az új irodaépülethez.

Az épület két szárnyból áll, e két rész híddal összekötve csatlakozik egymáshoz. Mindkét szárny első osztályú irodatereket kínál nyolc emeleten, melyek a földszinti tágas, reprezentatív átriumból két-két külön felvonóval, illetőleg a lépcsőházon keresztül érhetők el. Az épület belső kiépítése lehetővé teszi az irodaterek tökéletesen a bérlő igényeire szabott egyedi kialakítását és azok berendezését.

Az épület egyes szintjei már bérlőre találtak, további szintek pedig az új bérlők rendelkezésére állnak. A bérelhető minimális terület háromszáz négyzetméter, így összesen majd 15-20 cég költözhet be a Kálvin Centerbe. Az irodák a hasonló kategóriájú budapesti irodaházak árain bérelhetők.

A földszinten 686 négyzetméter terület áll rendelkezésre a szolgáltató egységek kialakításához. Itt nyílik hamarosan az OTP legújabb bankfiókja, illetve étterem, kávézó, várja majd a környéken élőket és dolgozókat. A Kálvin Center alatt négyszintes mélygarázs kapott helyett, ahol 115 gépkocsi parkolhat.

Az Alfa Ingatlancsoport

Az együttes 1995. novemberében kezdte meg működését. A csoportot alkotó 11 ház közül a Szentkirályi u. 8. alatti épület került először megvásárlásra. Néhány szakmailag sikeres év után a cégcsoport tulajdonába került a műemlékvédelem alatt álló, klasszicista stílusban épült Hotel Fiesta is. Jelenleg több mint 86 ezer négyzetméter területtel rendelkezik. A 11 épület mindegyike az Alfa Csoport tulajdonában van, és a cég végzi az üzemeltetést, illetve a bérbeadást is.

A cégcsoport tavalyi bérbeadásból származó árbevétele 1,4 milliárd forint, viszont több mint kétmilliárd forintot fordított a cég új beruházások beindítására, illetve a meglévők fejlesztésére. Jelenleg 350 bérlő veszi igénybe a csoport tulajdonában lévő épületeket. A cégcsoport jelenleg 23 munkatárssal végzi tevékenységét.

A továbbiakban három új projektet indítanak. A Haller utcában egy 1,4 hektáros területen lakó- és irodapark épül, mely az első vegyes projektje az eddig csak irodaépületekkel és raktárbázisokkal foglalkozó cégcsoportnak. A másik fejlesztés a már meglévő budaörsi üzletközpont bővítése, továbbfejlesztése, mely az építkezés befejezése után kilencezer-hatszáz négyzetméteres bevásárlóközpont lesz. A harmadik új beruházás a XVIII. kerületben egy vegyes üzletközpont építése, amely tíz hektáron helyezkedik el.

Üvegdíszek a Tompa utcából

Az átadási ünnepség után a vendégsereg rulettezhetett, és pókerezhetett. A verseny győztesei Ranyák György üvegtárgyait kapták meg. A helyszínen is készültek kutyák és macskák az ezer fokra felhevített ujjnyi vastag üveg rudakból, távozáskor pedig mindannyian egy kis üveg elefántot kaptunk. Az üveg-technikus munkáit honlapján is megtekinthetjük. Tompa utcai vitrinjeiben lévő alkotásait gyakran megcsodálom a reggeli kutyasétáltatásaim közben.

Szóljon hozzá!