ZETApress

hírportál

Rekord-közeli aranyárfolyam

1730 dollár felett jár az arany unciánkénti árfolyama – tudatta Tóth Gábor, a NEST Communications Kft. ügyfélkapcsolati igazgatója. A jelenlegi világgazdasági bizonytalanság rekord-magas árfolyamot hozhat – derül ki Az év innovatív terméke-díjjal kitüntetett BlockBen szakértőinek elemzéséből.

Az arany iránti kereslet olyan mértékben ugrott meg a világméretű koronavírus-járvány kitörése után, hogy márciusban gyakorlatilag elfogytak a vásárolható fizikai aranykészletek. A pandémia miatti óvintézkedések az utánpótlás szállítását is rendkívüli módon megnehezítették. Svájcban és Olaszországban is zártak be egy időre színesítő üzemek, helyzetük áprilisi rendeződéséig heteken át nem szállítottak ügyfeleiknek.

Az unciánkénti árfolyam jelenleg 1730 dollár felett jár. Elemzők a jelenlegi világgazdasági helyzetben a lehetséges forgatókönyvek között említik a rekorddöntést is a következő időszakban. Az arany unciánkénti ára eddig mindössze 2011 augusztusában és szeptemberében járt a lélektani 1900 dolláros szintnél. Az árfolyam az elmúlt egy évben már így is harmadával nőtt.

Az arany, mint menekülőeszköz árfolyama a rá jellemző trendet mutatja a változó gazdasági klímában, a koronavírus okozta extrém gazdasági hatások közepette. A mostani válság hatásait próbálják felmérni sokan, de nehéz megjósolni, meddig fog romlani a helyzet. Az arany árában ezért áttörésre számítunk: sokan továbbra is ebbe kívánnak menekülni az egyéb piacokból – fogalmaz a kilátásokról Bodnár Viktor, a BlockBen vezérigazgatója. A magyar tulajdonú cég 2018-ban kapta meg Az év innovatív terméke-díjat a szingapúri Crypto Currency Expón, tavaly pedig BlockBenPay nevű innovatív fizetési megoldása bekerült a FinTechShow tíz legizgalmasabb digitális pénzügyi újdonsága közé.

Krocsek Attila, a BlockBen üzletfejlesztési igazgatója hívja fel a figyelmet az alábbi jelenségre: az arany árfolyama a koronavírus-járvány kirobbanása után először kitartott, de márciusban látványos esésbe kezdett, két hét alatt mintegy 200 dollárt zuhant. Az arany válságállóságát mutatja, hogy az esést rendkívül gyorsan, napok alatt ledolgozta az árfolyam, és szignifikáns növekedésbe váltott – miközben például a Dow Jones index április közepén még mindig 20%-os mínuszban van a februári csúcsához képest.

Szembetűnő az is, hogy a nagy jegybankok már tavaly az elmúlt 50 évben nem látott hatalmas felvásárlásokba kezdtek, 2019-ben 650 tonnával többet vásároltak, mint amennyit értékesítettek. Bodnár Viktor hozzáteszi: a trend nemcsak a fizikai arany, hanem az arany alapú virtuális eszközök piacán is tapasztalható, a közeljövőben hatalmas lehetőségek nyílnak a befektetők számára. Ezen a területen az ügyfél-központúság, gyorsaság, technológia és jogi biztonság egyaránt kiemelt fontossággal bír.

Szóljon hozzá!