ZETApress

hírportál

A 14-ek követelése

Tizennégy budapesti közgyűlési koalíciós kerületi polgármester közös közleményben szólította fel a Kormányt, hogy a válságkezelés során az önkormányzatokat tekintsék partnernek, a helyi válságkezelést ne megszorítással sújtsák, hanem támogatással segítsék! – tudatta a Fő-polgármesteri Hivatal.

Együttműködést kérnek a Kormánytól, hogy a gazdasági és szociális válságkezelés lépéseiről haladéktalanul kezdjenek egyeztetést az önkormányzatokkal. A válság által leginkább sújtott iparágak a nagyvárosokban összpontosulnak, és a nagyvárosokban él a legtöbb olyan ember, akiknek megélhetése veszélybe került. Ezért a budapesti kerületi önkormányzatokra a szociális válság enyhítésében minden eddiginél nagyobb szerep hárul – emelték ki hozzátéve: a kerületi önkormányzatok az egyre növekvő feladatokat egyre csökkenő bevételekből kénytelenek ellátni, az egészségügyi és szociális válság kezeléséhez pedig nem csak támogatást, de kielégítő információt sem kapnak a kormánytól.

A háziorvosok, az ápolók, vagy éppen a szociális ellátásban dolgozó munkatársaik járvány elleni védelmét szolgáló eszközök kormányzati forrásból alig érkeznek és a vírustesztelés mennyisége is elégtelen. A Kormány első gazdasági intézkedései sem csökkentették, sőt helyenként növelték a munkavállalók kiszolgáltatottságát. Szombaton a Kormány egy igazságtalan megszorító csomaggal kezdte a válságkezelés második ütemét – írták.

Azért nevezték igazságtalannak a csomagot, mert helyeslik ugyan, ha a prosperáló multik és bankok részt vállalnak a válság terheiből, de a felsorolásból kimaradtak azok a gazdasági szereplők, akik az elmúlt években szinte kizárólag állami és uniós forrásból tettek szert hatalmas vagyonokra, és indoklásuk szerint kimaradt a kormány által Budapesten megvalósítani kívánt, zömében sportcélú látványberuházások átgondolása is.

A gépjárműadó önkormányzatoknak járó részének a járványügyi alapba való megfizetését megszorításként értelmezték, mellyel a kormány újabb bevételeket akar elvenni az önkormányzatoktól. Ez szerintük veszélyezteti, helyenként pedig ellehetetlenít az önkormányzatok járvány elleni védekezését és szociális válságkezelését. A forráselvonás megnehezíti az egészségügyi ellátásban, az idős-gondozásban és a gyermekétkeztetés biztosításában végzett munkát.

A közös közlemény ellenzéki aláírói: V. Naszályi Márta I., Örsi Gergely II., Kiss László III., Déri Tibor IV., Soproni Tamás VI., Niedermüller Péter VII., Pikó András VIII., Baranyi Krisztina IX., László Imre XI., Tóth József XIII., Horváth Csaba XIV., Cs. Németh Angéla XV., Szaniszló Sándor XVIII. és Gajda Péter XIX. kerületi polgármesterek. Az V., X., XII, XVI., XVII., XX., XXI., XXII. és XXIII. kerület kormánypárti polgármesterei természetesen nem csatlakoztak a beadványhoz.

Szóljon hozzá!