ZETApress

hírportál

Koncentráció és a fejlesztés a jövő záloga

Szinte napra nyolcéves történetének legjelentősebb állomásához érkezett a Nyírzem Zrt. amikor a tulajdonosok a közelmúltban úgy döntöttek, hogy megvásárolják a Mecsek Füszért többségi részvénycsomagját, tudtuk meg sajtóosztályuktól.

A Nyírzem Zrt. eddig 95 településen üzemeltetett és látott el kisebb boltokat, tavaly 8,4 milliárd forint kiskereskedelmi forgalma volt. A tulajdonosváltás után a két cég együtt 225 boltot működtet majd (ez mintegy 25 milliárd forintos kiskereskedelmi forgalmat jelent) és a cég együttes közel 40 milliárd forintos forgalomra számít: ez a COOP rendszerén belül mintegy l0 százalékos, a legnagyobb forgalmi részarányt jelenti.

A döntés mindkét cég számára jelentős előnyöket kínál: a 600 főt foglalkoztató Nyírzem Zrt. továbbfejlődésének, növekedésének zálogát látta abban, ha egy olyan céget vásárol meg, amely önmagában is erős. Így esett a választás a Mecsek Füszértre, amely a COOP rendszerében az egyik legerősebb, folyamatosan fejlődő, jól fölépített szervezet. Egyaránt megtalálható benne a kiskereskedelmi hálózat, a korszerű logisztikai rendszer, valamint a nagykereskedelmi és Cash&Carry rendszer. A Mecsek Füszért tulajdonosai számára igen fontos volt, hogy továbbra is a COOP rendszerén belül maradjanak és az új tulajdonos a megkezdett úton vigye tovább a céget.

Garancia erre a Nyírzem Zrt. elnök-vezérigazgatója, Pekó László személye, egész eddigi tevékenysége. Ő azt vallja, hogy a hosszú távú siker alapja a korrektség, az adott szó hitele. Ezért csatlakoztak hozzá annyian már korábban, és ezért sikerült megállapodnia a Mecsek Füszérttel is. A Nyírzem COOP Zrt. célja most az, hogy a lehető leghatékonyabban kihasználják a nagyságból adódó előnyöket, a kedvezőbb beszállítói lehetőségeket. Nem kívánnak nagy változtatásokat végrehajtani: az eddigi színvonalat mindenképpen tartani fogják, a kereskedelmi hálózatot fejleszteni akarják, szeretnék csökkenteni a költségeket, és minél jobb beszállítói megállapodások megkötésére törekszenek, a vásárlói kör magas színvonalú kiszolgálása érdekében.

A részvényvásárlás után is megmarad a két cég a COOP csoport keretében. A gazdaságos működtetés, a versenyképes ár azonban a kereskedelemben, így a COOP rendszerében is csak a koncentráció révén érhető el, ezért került sor részvénycsomag kivásárlására, fejeződik be a közlemény.

Szóljon hozzá!