ZETApress

hírportál

Új utakon Dél-Dunántúlon

815 millió forintból újult meg a Somberek?Pécsvárad összekötő útszakasz. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében közel 815 millió forint uniós támogatásból újulhatott meg az 56-os utat a 6-os főúttal összekötő Somberek?Pécsvárad útszakasz.

Palotabozsokon a projektet bemutató sajtótájékoztatón Ujhelyi István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára elmondta: a Somberek?Pécsvárad útszakasz felújítása nem csak azért fontos, mert ez az útszakasz köti majd össze a hamarosan átadásra kerülő M6-os autópályát az 56-os számú főúttal, hanem azért is, mert a beruházás jelentősen javítja hat kelet-baranyai kistelepülés közlekedési feltételeit. Ujhelyi István hozzátette: az útfejlesztések kiemelten fontosak, mert azáltal, hogy versenyképesebbé teszik az érintett területeket, illetve a térségben működő vállalkozásokat, munkahelyeket is teremtenek.

2007 és 2013 között hazánk összesen 200 milliárd forintot fordíthat az alsóbbrendű utak rendbetételére. Ebből a forrásból csak az elmúlt három évben 1100 kilométernyi út felújítása valósulhatott meg az ország több mint 200 pontján. E fejlesztések egyike a 815 millió forint uniós forrásból felújított 33 kilométernyi Somberek?Pécsvárad útszakasz.

A beruházás során megerősítették az aszfaltburkolatot, kitisztították az árkokat és átereszeket, kijavították az útpadkákat, az autóbuszmegállókat. A fejlesztések eredményeként az út menti településeken ? Palotabozsokon, Véménden, Fekeden, Lovászhetényben, Sombereken és Erdősmecskén ? nem csak a közlekedési feltételek, hanem a közlekedésbiztonság is javult.

A Dél-dunántúli régióban összesen öt, ebből Baranya megyében négy projekt keretében újulnak meg a négy és öt számjegyű mellékutak, közel 3,3 milliárd forintértékben. Baranya megyében eddig 1630 alkalommal pályáztak sikeresen a Nemzeti Fejlesztési Terv és az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázataira. A megye összesen csaknem 150 milliárd forinttámogatásban részesült ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Szóljon hozzá!