ZETApress

hírportál

Energiatakarékossági pályázat áprilistól

A GKM idén is meghirdeti a lakossági energiatakarékossági pályázatot és az ahhoz kapcsolódó hitellehetőséget az 1994 előtt, hagyományos technológiával épült házakra – jelentette be Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter tegnap Budán, egy átalakítás alatt álló családi házban.

A korábbi két pályázat helyett idén összevont formában, egy pályázat keretében kerül meghirdetésre a lakossági energiatakarékosság és a lakossági megújuló energiahordozó-felhasználás támogatása. A korábbiakhoz képest megváltozott feltételrendszer mellett indítja a programot a tárca, mivel az új rendszerben az állami támogatáshoz kedvezményes hitel kapcsolódik, hangsúlyozta a miniszter. A korábbi évekhez képest lényegesen többen és olyanok is felújíthatják az energiatakarékosság érdekében otthonaikat, akik nem rendelkeznek önerőt jelentő pénzügyügyi forrással.

A GKM március végéig a közzéteszi a Lakossági energia-megtakarítás támogatása, valamint a Lakossági megújuló energiahordozó-felhasználás támogatása című NEP-2007 kódszámú pályázat részletes szövegét. Erre a célra kétmilliárd-hatszázmillió forint áll rendelkezésre, emelte ki a tárca vezetője, mely mintegy 13-14 ezer pályázó jogos igényét elégítheti ki.

Ezzel egyidejűleg az MFB Zrt. meghirdeti az ehhez kapcsolódó Sikeres Magyarországért Lakossági Energiatakarékossági Hitelprogramot, melynek kamata jelenleg 6,4 százalék. Az előbbi összeg az átalakítási költségek 15 százalékát, míg az utóbbi a további 85-öt biztosíthatja. A pályázati anyagok a meghirdetéssel egyidejűleg a GKM honlapján megtekinthetők. Benyújtásuk április 10-től megkezdődhet.

Moderált fórum mától az Interneten

A miniszter ismertette, hogy a pályázathoz is kapcsolódva a tárca új szolgáltató, pontos és érdemi tájékoztatást adó fórumot indít hétfőtől, a GKM honlapjának felületén. Ennek célja, elsősorban a honlap segítségével a lakosság részéről érkező kérdések, az ezekre adott válaszok, tanácsok gyakorlatorientált megjelenítése, kifejezetten szolgáltató jelleggel.

A kérdésekre szakemberekből álló team ad a honlapon keresztül választ, és az érdeklődők egymástól is informálódhatnak, interaktív jelleggel. A kérdések és válaszok, tanácsok megjelenítése a honlapon a Fórum segítségével valósul meg, melyhez regisztráció szükséges. A fórum moderált lesz.

Szóljon hozzá!