ZETApress

hírportál

Megújult a lakóépület

A középső-ferencvárosi tömb rehabilitáció legújabb eredményeként befejeződött Ferencvárosban a Balázs Béla utca 5. szám alatti lakóépület teljes felújítása. Az épületet Gegesy Ferenc polgármester adta át ma délelőtt 11-kor, az ünnepségen a kerület két országgyűlési képviselője, Bácskai János (Fidesz-KDNP) és Pál Tibor (MSZP) is megjelent.

A Balázs Béla és Viola utca sarkán álló épület a felújítás előtt négyemeletes volt, U alakú beépítéssel, a telek 84%-os beépítettségű. A földszint és az I-II. emelet több mint 110 éve épült, majd 30 évvel később készült el a III-IV. emelet.

Az eredetileg megépült kétemeletes ház akkori zárófödémje fagerendás volt, erre épült a további két szint. A felújítás előtt a házban 35 lakás volt, a földszinten egy presszó. A komfortosítás, lakásösszevonások és a tetőtér-beépítés után 27 lakást alakítottak ki. Az utcafronton a presszó felújításra került a földszinten, valamint két diszponibilis helyiség is létesült.

A felújítás a ház teljes gépészeti, elektromos vezetékeinek cseréjét érintette, szerkezetileg komoly változtatásokat kellett végrehajtani az épület stabilitása érdekében. Pincei alapfeltárások után kiderült, hogy a meglévő 3 sor tégla alapozása elöregedett, az alapok megerősítésre szorulnak. A teljes pinceszinten vasalat aljzatbeton készült, főfalak hornyaiba beültetve.

Pótmunkaként kellett elrendelni a Balázs Béla utca 3. felőli, több mint 600 négyzetméteres tűzfal hőszigetelését. A tervezés időszakában ugyanis állt még a Balázs Béla utca 3. épület, amit a kivitelezés megkezdésekor már lebontottak, így a tűzfallal határolt lakások hő-technikailag nem feleltek meg a követelményeknek.

A felújítás során a teljes II. emeleti födém (fagerendás) elbontásra került, valamint a zárófödém borított gerendás födémje is. Mindkét födém helyett új vasbetonlemez födém készült. A IV. emelet felett koporsófödémes kialakítással a tetőtérben öt lakást helyeztek el. A meglévő lépcsőház alaprajzi elrendezése biztosította a közös WC-csoportok helyén a lift beépítését is. A ház jellegét tekintve eklektikus, részben klasszicizáló, részben barokkos díszítéssel, hangsúlyos földszinti, illetve III. emelet feletti záró-párkánnyal.

A felújítás során ezeket a jellegeket megőrizték az utcai homlokzatnál is, a keresztboltozatos kapualjban, valamint az udvari homlokzaton is. Az udvari homlokzat teljes felületén hőszigetelést készítettek. A lakások mindegyike gázkombi-cirkó készülékkel ellátott a fűtés és meleg-víz biztosítására. Az udvari rész a közös zöld felé lesz nyitott, így a telek 84%-os beépítettsége levegősebbé válik.

További adatok

A kivitelezést az IPEX Kft. végezte. A terveket az F és F Építőipari Tervező és Mérnöki Iroda Bt. készítette. A kivitelezés 2008. november és 2009. december között folyt. A 27 lakás hasznos alapterülete 1750 négyzetméter, a három üzlet 190 négyzetméter. Kezdeti lakásszám 35 volt, a felújítás utáni lakásszám 27 lett. Beépített szintterület bruttó hétszer 478 négyzetméter, azaz 3346 négyzetméter.

A kivitelezési munka szerződött összegét ? 301 millió forint plusz áfát ? annak ellenére nem lépték túl, hogy jelentős pótmunkák váltak szükségessé. Felújítási összeg bruttó 376 és negyedmillió forint, a felújítás fajlagos költsége a lift beépítésével mintegy 112 ezer 500 forint/négyzetméter ? tudatta Schill Tibor, a Beruházási és Városüzemeltetési Iroda irodavezetője.

Szóljon hozzá!