ZETApress

hírportál

Cáfol a kormány

A kormány semmilyen formában nem készül újabb vonalbezárásokra. A leghatározottabban cáfolja, hogy a közösségi közlekedés átalakítása során újabb vonalbezárására készülne vagy esetleges vonalbezárások előkészítésén dolgozna. A Magyar Nemzet ma megjelent cikke teljesen valótlan és képtelen állításokat tartalmaz, ezért a kormány helyreigazítást kér a laptól.

Mint ismert, a közösségi közlekedés tavaly megkezdett átalakítása során döntött úgy a kormány, hogy 28 mellékvonalon a vasúti közlekedést a közúti közlekedés váltja fel. Az érintett vonalszakaszokon 2009. december közepe óta a volán társaságok által üzemeltetett buszok szállítják az utasokat. Gyorsabban, pontosabban és megbízhatóbban. Egy komoly észrevétel, panasz nem érkezett a kormányhoz a megváltozott közösségi közlekedéssel kapcsolatban. Az új rendszer jól, és ami legalább ilyen fontos, az adófizetők számára olcsóbban működik.

A vonalbesorolásról szóló kormányrendelet ennek a tavalyi döntésnek utólagos technikai rendezéséről szól, a szabályoknak megfelelően. Szó sincs benne arról, hogy újabb mellékvonalakon szünetelne a vasúti közlekedés. A renedeletről jelenleg is zajlik a közigazgatási egyeztetés. Annak kihirdetése teljesen független a választások időpontjától. Az újság által hivatkozott dokumentum nem a Miniszterelnöki Hivatalban (MeH) készült, annak tartalmáról a MeH is csak a Magyar Nemzetből értesült.

A közösségi közlekedés átalakítása három éves folyamat, melynek célja a jobb minőségű, takarékosabb és fenntartható közszolgáltatás. Ennek a folyamatnak az első évre háruló munkáit a kormány elvégezte. A folytatás a következő kormány dolga.

A Magyar Nemzet ma megjelent cikke hamis állításokat, tárgyi tévedéseket és csúsztatásokat tartalmaz. Az ilyen és ehhez hasonló kampányfüstön szárított cikkek okozzák a legnagyobb károkat a közösségi közlekedésnek, az országnak és az embereknek. A kormány helyreigazítást kér a Magyar Nemzettől ? mondta Szollár Domokos kormányszóvivő.

A szakminisztérium nem készül forgalomszüneteltetésre

Megalapozatlan, szakszerűtlen és felelőtlen a mai Magyar Nemzetben megjelent hír, amelyben a szerző a személyszállítás szüneteltetését jósolja további ötven mellékvonalon. A KHEM a jelenleg érvényben lévő menetrendet ? amely már tartalmazza a nyári változatot is ? nem tervezi módosítani.

Az újságban említett kormányrendelet, amely a vasúti vonalak besorolásával kapcsolatos szabályokat tartalmazza, még közigazgatási egyeztetés alatt van és annak végén fog megjelenni. Félreértésen alapul az a cikkben idézett mondat, amely szerint a miniszterelnök meghatározta volna a rendelet kiadásának menetrendjét.

A helyközi közösségi közlekedés átalakításáról szóló kormányhatározat 2009. augusztusban jelent meg. A vasúti törvény tavaly decemberi módosítása adott felhatalmazást egyebek mellett a vasúti pályák besorolásáról szóló kormányrendelet megalkotására is ? tudatta a KHEM Sajtóiroda.

Szóljon hozzá!