ZETApress

hírportál

Ultimátum a szocialistáknak

Csak akkor vállalom el a pártelnökséget, és akkor maradok miniszterelnök, ha egyetlen jelöltként legalább 75 százalékot kapok, mondta tegnap délután Gyurcsány Ferenc a SYMA csarnokban, az MSZP tisztújító kongresszusán. Az esti szavazatok végeredményét már éjszaka megtudhattuk. A kormányfőnek a szavazók 89 százaléka bizalmat adott.

Érdekes volt a délelőtti gyurcsányi bejelentés, annyi szent! Eddig a kormányfő arról beszélt, hogy az országnak kellenek a reformok, s ő ezt következetesen végig akarja vinni. Ha ezt ő komolyan gondolta, miért akart most mégis kihátrálni egy 75 százaléknál kisebb támogatottság esetén. Akkor már nem kellenének a reformok? Ha így lenne, akkor miért dolgozott volna mostanáig.

Csak vasárnap délben hirdetünk eredményt, mondták a szocialisták, mert ők sem bíztak maradéktalanul az elnökjelölt sikerében. Ha nem kapta volna meg a szükséges támogatást, meg kellett volna a lemondást is koreografálni. Legegyszerűbb egy konstruktív bizalmi szavazás lett volna, de az új jelölt személyéről a koalíciós partnerrel is egyeztetni kellett volna. Mivel az SZDSZ csak egy hónap múlva választ új elnököt ? s bárki lesz is, újragondolja a koalíciós szerződést ?, ez sem lett volna egyszerű.

Ha Gyurcsány lemond, Medgyessy Péter 2004-es lemondásához hasonlóan egy hónapig még ügyvezetőként maradt volna a helyén. A március 15-ei ünnepségekkor tehát egy nem teljes értékű kormány lett volna hivatalban. Mivel akkorra sokan zavargásokkal riogatnak, ezen ügyvezetőként nehéz lett volna úrrá lenni. Ezért is volt érthetetlen számomra Gyurcsány szombati felajánlása. Biztosan pártja is elgondolkodott a folytatáson, s ezért álltak ki mellette a szavazáskor.

Medgyessy lemondásakor Mádl Ferenc akkori államfő Orbán Viktornak is felajánlotta a miniszterelnökséget, de a korábbi kormányfő ettől elzárkózott. Nem kaptam meg a választóktól a bizalmat, mondta akkor, holott korábban választási csalásról beszélt. Az én olvasatomban a választást úgy lehet elcsalni, ha a tényleges eredményt meghamisítják, s a vesztest hozzák ki győztesnek. Ha Orbán 2004-ben azt mondta, hogy nem kapott az emberektől bizalmat a kormányzásra, akkor mit kellett 200-ben elcsalni? Ezt kéne már egyszer megmagyarázni valakinek!

Orbán most előrehozott választásokat akar, anélkül most sem vállalná el a miniszterelnökséget. Minél inkább követeli, Gyurcsány annál inkább maradni fog. Ha az őszödi beszéd szeptemberi nyilvánosságra kerülése után nem követeli a kormányfő azonnali távozását, Gyurcsány önként távozik, kényszeríteni viszont nem hagyta magát. Nem kellett volna akkor a Fidesznek követelőzni, s akkor már a politikai válság is régen elmúlt volna.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Bemutatták az új székházat

Szóljon hozzá!