ZETApress

hírportál

Szoftverek határon túlra

Az Infoalap Fehér Bot napi szónokaiAz Informatika a Látássérültekért Alapítvány és a BM Informatikai Helyettes Államtitkársága ma délelőtt a Vakok Általános Iskolájának Nádor Termében tartotta közös Fehér Bot napi rendezvényét.

Az alapítvány immár 15 éve adományoz képernyőolvasó és -nagyító szoftvereket, felújított számítógépeket és digitális diktafonokat vak és gyengén-látó emberek számára. A képernyőolvasó és -nagyító szoftverek hallhatóvá vagy sokszoros felnagyításban láthatóbbá teszik a vak és gyengén-látó emberek számára a számítógép képernyőjén megjelenő információkat. Ezáltal biztosítják számukra az inkluzív tanulás, munkavégzés és a szabadidő hasznos eltöltésének lehetőségét.

Idén fontos mérföldkőhöz érkezett az alapítvány. A Belügyminisztérium által támogatott ország licenc programnak köszönhetően idén júliustól a vak és gyengén-látó, valamint az olvasásban akadályozott emberek, az őket oktató intézmények és az őket foglalkoztató munkahelyek ingyenesen igényelhetik a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljes-körű használatát lehetővé tevő licenceit. Erről idekattintva olvashatunk.

Az ország licenc beszerzése, a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00025 ? Közigazgatási szakrendszerek egységes eléréséhez és interoperabilitásához központi alkalmazás szintű szolgáltatások biztosítása projekt keretében valósult meg. A világon Magyarország a harmadik ország, mely biztosítja a vak, gyengén-látó és olvasásban akadályozott emberek számára ezt a rendkívüli lehetőséget. Az elmúlt két és fél hónapban már több mint 1200 szoftverlicencet kértek és kaptak meg az igénylők, amelyekkel teljes-értékű változatban használhatják ezeket a nemzetközileg is legnépszerűbb segítő szoftvereket.

Az ünnepségen került bejelentésre, hogy ezentúl Európában egyedülálló módon, nemcsak a Magyarország területén élők, hanem a határon túli, magyar igazolvánnyal rendelkezők is ingyenesen igényelhetik a szoftvereket. Büszkék vagyunk arra, hogy alapítványunk a Belügyminisztérium támogatásával, az amerikai Vispero cégcsoporttal együttműködésben fontos lépést tett annak érdekében, hogy a vak és gyengén-látó emberek számára is látható legyen a világ, és a diszlexiás emberek olvasásértése könnyebbé váljon.

Informatika a Látássérültekért Alapítvány

A Fehér Bot NapjaAz Informatika a Látássérültekért Alapítvány (INFOALAP) folyamatosan honosítja, adományozza és forgalmazza azokat a látássérült emberek számára kifejlesztett szoftvereket és speciális hardver eszközöket, melyek megkönnyítik a vak és gyengén-látó emberek hétköznapjait. Az alapítvány saját szoftvereket, illetve tananyagokat fejleszt, internetes akadálymentesítési tanácsadást nyújt, személyes, telefonos és internetes tanácsadást tart, valamint működteti a Lapról hangra közösségi kezdeményezést, melynek keretében látó önkéntesek olvasnak és töltenek fel nyomtatásban megjelenő újságcikkeket a laprolhangra.hu oldalra.

Az ország licenc keretében elérhető szoftverek licenceit a weboldalukon található űrlap kitöltésével, érintett magánszemélyek és az őket oktató vagy foglalkoztató jogi személyek tudják igényelni . A szoftverek az Informatika a Látássérültekért Alapítvány honlapjáról tölthetőek le. Az alapítvány látássérült és látó munkatársainak közös célja, hogy az informatika eszközeivel segítse a látássérült embereket a tanulásban és a munkavállalásban, előmozdítsa társadalmi integrációjukat.

Szóljon hozzá!