ZETApress

hírportál

Ország licenc a látássérült emberekért

A sajtótájékoztató résztvevőiIngyenes számítógépes programokkal segítik a látássérült embereket. Fontos kormányzati cél, hogy az elektronikus közszolgáltatások ?akadálymentesen?, minden állampolgár számára elérhetőek legyenek, ezért mától a vak és gyengén-látó emberek térítésmentesen vehetnek igénybe képernyőolvasó és képernyőnagyító szoftvereket.

Fotónkon a délutáni Hermina úti sajtótájékoztató résztvevői balról jobbra: Szuhaj Mihály, az INFOALAP elnöke, dr. Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke, Hajzer Károly, a BM informatikai helyettes államtitkára és Molnár Ákos, az INFOALAP munkatársa.

Az elektronikus ügyintézés során a képernyőolvasó és nagyító szoftverek hatalmas segítséget jelentenek a vak, a gyengén-látó és az olvasási nehézséggel élő embereknek. A kezdeményezés a nemzetközileg legelterjedtebb JAWS for Windows képernyőolvasó, a MAGic és a ZoomText képernyőnagyító programok használatára terjed ki. Az ingyenesen igényelhető képernyőolvasó program a monitoron megjelenő üzeneteket, illetve a klaviatúrán leütött billentyűket olvassa fel, míg a képernyőnagyító szoftver abban segít a rászorulóknak, hogy felnagyítja mindazt, ami a számítógép képernyőjén látható. Ezeknek a programoknak a használatával a vak és gyengénlátó felhasználók könnyebben tájékozódhatnak az elektronikus világban, rugalmasabban, magabiztosabban tudnak mozogni az elektronikus közszolgáltatás nyújtotta lehetőségek között.

A képernyőolvasó és nagyító szoftverek licenceit a weboldalukon található űrlap kitöltésével, a Magyarország területén élő érintett magánszemélyek és az őket oktató vagy foglalkoztató jogi személyek tudják igényelni. Az ingyenesen elérhető, legális szoftverhasználat hozzávetőlegesen 300 ezer állampolgárnak könnyítheti meg az elektronikus világban való tájékozódását, az elektronikus ügyintézését.

Az ország licenc beszerzése a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. által, a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00025 ? Közigazgatási szakrendszerek egységes eléréséhez és interoperabilitásához központi alkalmazás szintű szolgáltatások biztosítása projekt keretében valósult meg, 38,5 millió forint értékben. A szoftverek az Informatika a Látássérültekért Alapítvány honlapjáról idekattintva tölthetőek le, aktiválásukhoz használja az igényléskor e-mailben kapott hitelesítő kódot.

Amennyiben a szoftverek telepítésével vagy használatával kapcsolatban informatikai segítségre van szüksége, kérjük, keresse az Informatika a Látássérültekért Alapítvány Ügyfél-szolgálatát a +36-1-273-3188 stabil- vagy a +36-70-295-9288 mobilszámon, illetve az Alapítvány emailcímén. Személyes ügyfélfogadás kedden és csütörtökön 09 és 17 óra között: Budapest XIV. Bácskai u. 29/B. földszint, 10-es kapucsengő.

A szoftverek igénylésével kapcsolatban felmerülő esetleges kérdésekről és az azokra adott válaszokról honlapjuk Pályázatok, felhívások oldalán olvashat. A programról további tájékoztatást Szuhaj Mihálytól, az Informatika a látássérültekért Alapítvány kuratóriumi elnökétől kérhetünk emailcímén és a +36-20-425-5233 mobilszámán.

1 hozzászólás

  1. Örömmel üdvözöljük a lehetőséget, amely nemcsak látás-, de beszédfogyatékos, illetve olvasási nehézségekkel küzdő illetve halmozottan sérült diákjaink tanulásában is óriási segítséget jelenthet. Köszönjük mindenkinek, aki tett érte! Semmelweis Egyetem Pető András Kar Konduktív Gyakorló Általános Iskola, Szuhaj Eszter munkaközösség vezető konduktor