ZETApress

hírportál

Tartósak az olajkészletek

Nincs okunk az aggodalomra a Barátság kőolajvezeték kiszáradása miatt, mert olajkészletekből a gázkészleteknél sokkal jobban állunk, tudtuk meg Göncz Kinga külügyminisztertől a kormányszóvivői tájékoztatón. Stratégiai készleteink hosszú hónapokra elegendőek, így a következő egy hétig napi tizenötezer tonnát használhatunk fel belőlük. Ha később sem érkezik olaj a vezetéken, újabb mennyiségek is felszabadíthatók. Az elhasznált mennyiséget aztán félév alatt kell pótolni a tárolókban.

Nem akarunk beleszólni két kelet-európai ország vitájába, de kettejük gazdasági érdeke nem veszélyezteti a harmadik országokat. Mi is ilyen megfontolásból teljesítjük továbbra is a szlovákok felé vállalt exportkötelezettségünket. Annyit viszont meg kell állapítanunk, hogy a fehéroroszok jóval a világpiaci ár alatt kapták az olajat az oroszoktól, s ezt a nemzetközi kereskedelem sem nézte jó szemmel.

A külügyminiszter az olajkérdés mellett az Európai Unió soros elnökségéről is beszélt. Németország nem egyedül végzi az elkövetkező félévben ezt a felelősségteljes feladatot, hanem trióban a következő két soros elnökkel, Portugáliával és Szlovéniával. Ez a szisztéma marad fenn a továbbiakban is, tehát Magyarország a 2011-es soros elnökség előtti két félévben az akkori elnökökkel fog együttműködni.

Az unió nem csak gazdasági, de értékközösség is, vallják a 27-ek, hiszen január elsején Bulgária és Románia is csatlakozott a korábbi 25 tagországhoz. Az uniós alkotmány kidolgozásához és ratifikálásához így nekik is lesz beleszólásuk. A hatályba nem léptetett alkotmányt a tagországok kétharmada kompromisszumokkal ugyan, de ratifikálta, így annak megváltoztatása nehezen képzelhető el. Újra elölről kezdeni mindent, s újabb népszavazást tartani ott, ahol már egyszer elfogadták, senki sem akarja. Most azt kell kidolgozni a tagoknak, hogyan legyen egy egységes tervezet, amit mindenki elfogad.

Kormánydöntés született az új kormányzati negyed kialakításáról is. Az előkészületekről már korábban beszámoltunk. 37 ezer négyzetméteres területen fog megvalósulni a Nyugati-pályaudvar közelében. Ezt is, meg a környező háromszázezer négyzetméteres terület fejlesztését is a magántőke jelentős bevonásával képzelik el. A fővárosi és VI. kerületi önkormányzat, valamint az építészek és területfejlesztők véleményét a legmesszebbmenőkig figyelembe veszik.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Egyéves a babakötvény

Szóljon hozzá!