ZETApress

hírportál

Egyéves a babakötvény

Egy évvel ezelőtt vezette be a kormány a fiatalok életkezdési támogatását, ismertebb nevén a babakötvényt. A program keretében minden hetedik újszülött számára nyitott a családja Start-számlát, amellyel növekszik a gyermek 18 éves korában felvehető életkezdési támogatás összege. A kormány 2006. elején indította el a babakötvényt, vagyis a fiatalok életkezdési támogatását szolgáló programot.

Idén nem változik sem a támogatás alapösszege, sem a babakötvénnyel kapcsolatos szabályozás. A kormány az idei költségvetésben a tavalyinál valamivel többet, 3,9 milliárd forintot irányzott elő a fiatalok életkezdési támogatására, adta hírül a Kormányszóvivői Iroda.

A Magyar Államkincstár minden újszülött számára automatikusan kincstári számlát nyit. A számlán kezdő összegként elhelyezett negyvenezer forint évenként kamatozik, az ötéves állampapír hozamával megegyező mértékűen. A kormány a legrászorulóbb gyerekeknek a későbbiekben plusztámogatást is biztosít.

Egyre növekszik azoknak a szülőknek a száma, akik saját erejükből is hozzá kívánnak tenni a támogatáshoz, amelyhez gyermekük 18 éves korában juthat hozzá. A programhoz kapcsolódóan ma már minden hetedik gyermeknek nyitnak a szülők úgynevezett Start-számlát, míg nyáron még csak minden tizenharmadik gyerek számára biztosították szüleik ezt a lehetőséget.

A Start-számlára magánszemély évente maximum 120 ezer forintot fizethet be, amely után a plusz állami támogatás általános esetben a befizetett összeg tíz százaléka, de legfeljebb hatezer forint. A Magyar Államkincstár legfrissebb adatai szerint tavaly 83 ezer 966 gyereknek nyitott alanyi jogon számlát a kincstár, továbbá közel 13 ezer gyerek nevére nyitottak már a szülők Start-számlát.

Újra folyik a kőolaj

Tegnap hajnalban már megnyitották az olajcsapokat Oroszországban. Mint korábban beszámoltunk róla, a gazdasági miniszter felszabadította a következő egy hétre stratégiai tartalékainkat. Mivel a leállási idő minimális volt, így az elhasznált készletek pótlása sem okozott semmilyen problémát.

Szóljon hozzá!