ZETApress

hírportál

Balaton-kutatásról mindenkinek

Tihanyi Balaton-partA Balaton rendszeres és elmélyült kutatása 1891-ben kezdődött és idősebb Lóczy Lajosnak (1849-1920), a Magyar Földrajzi Társaság elnökének a kezdeményezésére életre hívott Balaton Bizottság keretében folyt.

A XX. század első két évtizedének nagy vállalkozása volt ez, de nem csekélyebb jelentőségűek a Fauna Regni Hungariae (1900-1918) sorozatban megjelent monográfiák sem ? olvashatjuk a Balaton-kutatásról mindenkinek című 250 oldalas tanulmány előszavában.

A könyvet a Magyar Szabadalmi Hivatal a Tudományos Újságírók Klubja közreműködésével pénteken és szombaton szervezett másfélnapos szeminárium kezdetén mutatta be az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézetében Dr. Bíró Péter akadémikus, az MTA-BLKI igazgatója.

Az Európai Szabadalmi Hivatal Szellemi tulajdonvédelemről újságíróknak projektje támogatásával létrehozott programot Tudástársadalom és szellemi tulajdon címmel tartották. Dr. Németh Gábor az MSZH-ITOK igazgatója a szellemi tulajdon szerepe a tudástársadalomban címmel mondott köszöntőt, Dr. Balogh Tamás PhD, a Polivent Kft. műszaki igazgatója az innovációról és versenyképességről, Káldos Péter, az MSZH elemzője a szellemi tulajdonról, mint értékről beszélt.

Az ebédet választható tematikus asztaltársaságokban a délelőtti és délutáni előadókkal együtt költhettük el. Délután Rosivall László egyetemi tanár a Semmelweis Egyetem Innovációs Központjáról és néhány nanotechnológiai fejlesztésről beszélt, majd a vacsorát megelőzően a borok élettani hatásáról tartott előadást. A borkóstolóhoz Szeremley Huba hozta a mintát.

A Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Kutatóintézet Balaton-kutatásról mindenkinek címmel, a Mindentudás Egyeteme példájára, háromrészes előadássorozatot indított 2006. áprilisában, három alkalommal, minden Balaton iránt érdeklődő, a Balatont szerető és a Balatonért tenni akaró magánszemély, szervezet és iskola részére.

A 11 rész alapján terveztünk egy népszerűsítő könyv kiadását, melynek költségeihez a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és a Mecenatúra Pályázat nyújtott támogatást, amiért köszönetet mondunk. Reméljük, hogy a Balatont szerető, védelméért tenni akaró, vagy a természetért érdeklődő olvasótábor szívesen veszi kézbe ezt a kötetet, amely a tóban zajló életfolyamatokról ad, reményeink szerint részletes képet ? írja Dr. Bíró Péter akadémikus a könyv előszavában.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Kristálytiszta a Balaton | ZETApress

Szóljon hozzá!