ZETApress

hírportál

Kristálytiszta a Balaton

Az MTA Limnológiai Kutatóintézete TihanybanAz MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézete ? ahol nemrég mi is megfordultunk ? december elején végzett mérései szerint a tó vize csendes, lebegő ásványi anyagoktól mentes.

Az év utolsó hónapjában végzett mérések kimutatták, a Balatonban az ásványi anyagok szintje ideális, és élővilága a téli időszaknak megfelelően csendes. A növények számára tápanyagként szolgáló ásványi elemek koncentrációja a tó egész nyíltvízi területén alacsony. Ennek következménye, hogy a tó nem hínárosodhat, a vízben káros hatású növények nem telepedtek meg.

Bizonyos értékek még a nyári, nyárvégi időszaknál is jobbak, mint például az ammónium és az urea mutatói. Előbbiből 1-3 mikrogramm, utóbbiból 5-10 mikrogramm található a Balaton vizében literenként. A víz nitrát koncentrációja is alacsony, bár lassan emelkedik, ami a korábbi években is megfigyelhető volt az ősz végi, téli hónapokban. Az ortofoszfát koncentráció azonban változatlan: a tél elején is az egész évben mérhető literenkénti 3-5 mikrogramm körüli volt minden medencében.

Természetesen a Balaton vize nem mindenütt mutat egyforma értékeket. A Zalával befolyó vízben jelentősen több a tápanyag. Különösen a magas ammónium tartalom szembetűnő, de az őszi, tél végi nitrát koncentráció emelkedése itt is kisebb a vártnál. A nyáron tapasztalt magas ortofoszfát koncentráció a felére csökkent a befolyó vízben, és így az oldott, növények számára közvetlenül hozzáférhető nitrogén és foszfor aránya is kedvezően módosult.

A Balaton vize december elején kristálytiszta. Az 5 Celsius fok körüli hőmérsékletű tóban nagyon kevés algát találtak, a-klorofill koncentráció egységesen 5-6 mikrogramm literenként. Ennek másik oka a növényi tápanyagok alacsony koncentrációja mellett, hogy a Balaton vizében, ebben az időszakban nagy számban fordul elő egy üvegszerűen áttetsző és parányi algákat fogyasztó egy-két milliméter nagyságú vízibolha, a Daphnia galeata. Ennek az apró rákocskának kedvez az átlátszó, lebegő ásványi anyagoktól mentes csendes víz. A vízibolha áttetsző testében jól látszanak azok az olajcseppek, amelyek téli tápanyagraktárul szolgálnak.

A balatoni vízgyűjtőn található kisebb vízfolyásokon már régebben halastavakat létesítettek. Ezek őszi lehalászásához elengedhetetlen a víz leeresztése, ami jelentősen megnöveli a kisvízfolyások vízszintjét. Ezért az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének munkatársai októberben áradásokat tapasztaltak, és számos olyan halfaj bukkant fel a halastavak alatt található kisvízfolyás-szakaszokon november végén, az áradás levonulása után, amely ezekre a patakokra, erekre, kisebb folyókra általában egyáltalán nem jellemzőek. Így például tükrös ponty ivadékok, kínai razbórák, ivadék busa hibridek szabadultak ki a tavakból a vízfolyásokba, vélhetően a megszállott horgászok nagy meglepetésére.

Szóljon hozzá!