ZETApress

hírportál

Csak négyen érdeklődtek a minisztériumi autók iránt

Eddig négyen jelentkeztek annak a 84 minisztériumi autónak a megvásárlására, amelyeket egy csomagban, nyilvános pályázaton kíván értékesíteni a kormányzat. Az ajánlatokat december 4-ig kell benyújtani. Az autók értékesítéséből befolyó pénzt ? a várakozások szerint 100-150 millió forintot ? rászoruló tehetségek tanulmányainak támogatására fordítja a kormány az Útravaló Ösztöndíjprogram keretében, tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

A november 15-én megjelent pályázat ? melyről mi is beszámoltunk ? nagy érdeklődést váltott ki: 12 nap alatt négy jelentkező vásárolta meg a dokumentációt. Mind a négy cég autókereskedő, és a hét végéig meg is tekintették a flottát. A pályázók december 4-ig adhatják be ajánlataikat, a Miniszterelnöki Hivatal Központi Szolgáltatási Főigazgatósága azt követően 15 napon belül elvégzi a kiértékelést.

Az autók értékesítésének célja a takarékosság. A minisztériumok ? az említett 84-gyel együtt ? 341 autótól válnak meg. Ez 23-mal több, mint amennyit a kormány az Új Egyensúly programban vállalt, s így negyven százaléknál is nagyobb mértékben csökken a minisztériumi autók száma a választások előtti 760-hoz képest.

A kormány ugyanis magán kezdte a takarékoskodást: a gépjárműpark csökkentéséből mintegy 290 millió forint bevétel várható, az üzemeltetési költségeken pedig évi 180 millió forintot lehet megspórolni. A takarékosságot garantálja az is, hogy a kormány előírta: a minisztériumok összesen legfeljebb 421 autót használhatnak a jövőben ? jelenleg ennél kettővel kisebb a tárcák összesített flottája. Ha valamelyik minisztérium ezen felül újabb autót szeretne vásárolni, azt csak úgy teheti meg, ha előbb elad egyet.

A most értékesítendő autók között szép számmal akadnak olyanok is, amelyek azután váltak feleslegessé, hogy a kormányváltás után drasztikusan, csaknem felére csökkent a minisztériumi felsővezetők száma. Így került be a 84 darabos flottába egyebek mellett az az A6-os Audi, amit az előző parlamenti ciklus végén adott le Szabó Vilmos, a Miniszterelnöki Hivatal volt politikai államtitkára és az a Volkswagen Passat is, amivel Dr. Suchman Tamás közlekedett politikai államtitkárként.

Ugyancsak a nyilvános értékesítés keretében adja le a kormányzat Bozóki András volt kulturális miniszter W8-as Volkswagen Passatját ? a kormányváltás után a Kulturális Minisztérium összeolvadt az Oktatási Minisztériummal ?; valamint azt az Audi A6-ost, amivel a gazdasági miniszter ? 1998 októberétől Chikán Attila, 2000 januárjától Matolcsy György, majd 2002 májusától Csillag István ? járt. Ez utóbbi autót 2004 júniusától Győrfi István kormánybiztos, majd 2005 májusától Egyed Géza helyettes államtitkár használta, és mielőtt 2006 júliusában tartalékállományba került, összesen 239 ezer kilométert futott.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Batiz már csak családjának él

Szóljon hozzá!