ZETApress

hírportál

Vizsgálják a zavargások hátterét

Létrejött a szeptember-októberi fővárosi demonstrációkkal, rendzavarásokkal és rendfenntartó intézkedésekkel kapcsolatos eseményeket elemző szakértői munkacsoport ? az erről szóló kormányhatározatot aláírta a miniszterelnök. A munkacsoportot Gönczöl Katalin kriminológus professzor, az igazságügyi és rendészeti miniszter főtanácsadója vezeti, a testület tagjának további nyolc tekintélyes szakembert kért fel a kormányfő, tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

A munkacsoport hatvan munkanapon belül értékelést készít a kormány számára és a nemzetközi tapasztalatokat is hasznosító ajánlásokat fogalmaz meg. A kormány egyúttal felhívta az érintett rendvédelmi szervek vezetőit, hogy az eseményekkel kapcsolatos szakmai vizsgálati jelentésüket november 30-ig juttassák el a munkacsoport részére. A legfőbb ügyészt arra kérte a kormány, hogy az eseményekkel kapcsolatos nyomozások és vizsgálatok tapasztalatairól ugyancsak november 30-ig készítsen összefoglaló tájékoztatást.

A testület működése nem érinti a különböző országgyűlési bizottságok hatáskörét, egyedi panaszok kivizsgálásával nem foglalkozik és személyes meghallgatásokat sem tart. A munkacsoport működési feltételeiről és titkársági feladatainak ellátásáról az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium gondoskodik. A testület államigazgatáson kívüli szakértői feladatuktól függően díjazásban részesülnek.

A testület elnökének ? mint korábban megírtuk ?, Dr. Gönczöl Katalin egyetemi tanárt, az Országos Bűnmegelőzési Bizottság vezető elnökét kérte fel a miniszterelnök. A kormányfő felkérése alapján a munkacsoport tagja: Dr. Györgyi Kálmán nyugalmazott legfőbb ügyész, miniszteri főtanácsadó, Dr. Bökönyi István nyugállományú altábornagy, rendőrségi csapatszolgálati szakértő, Dr. Kacziba Antal nyugállományú rendőrvezérőrnagy, Dr. Pataki Ferenc szociálpszichológus, Dr. Tóth Judit alkotmányjogász, miniszteri tanácsadó, Dr. Halmai Gábor alkotmányjogász, egyetemi tanár, Dr. Csepeli György egyetemi tanár, szociálpszichológus, és Dr. Ormos Mária professzor emeritus, történész.

Az MSZP Jogi és Közigazgatási Tagozatának közleménye

Az elmúlt héten a médiában az a hír jelent meg, hogy egyes tüntetők, illetve társadalmi szervezetek tagjai azt tervezik, hogy a Parlament blokád alá vételével megakadályozzák a képviselők bejutását a Házba. A szocialisták álláspontja, hogy aki ilyet tesz, ilyen célzatú megmozdulásban részt vesz ? amennyiben egyetlen képviselő is megkísérli a bejutást, és ezt megakadályozzák, vagy akár bejutása megkísérlésekor, akár korábban bármelyik képviselőt, avagy együtt az összes képviselőt megfenyegetik ?, megvalósítja a lázadás bűntettét.

A résztvevők tekintetében ez 2-8 évig, a szervezők tekintetében 5-15 évig terjedő büntetési tételű szabadságvesztéssel fenyegetett bűntett. Felhívjuk a figyelmet, hogy aki ilyen cselekményre felhív, vagy aki ilyen célból a helyszínre megy, erre vállalkozik, avagy mással ebben megállapodik, szintén bűntettet követ el, mely akár 5 évi szabadságvesztés büntetés kiszabását is maga után vonhatja, nyilatkozta Dr. Bárándy Gergely országgyűlési képviselő, az MSZP Jogi és Közigazgatási Tagozat elnöke.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Nincs napirenden az átalakítás

Szóljon hozzá!