ZETApress

hírportál

A rendzavarók felkészültek a T-34-es tank megszerzésére

Minden eddigi adat arra mutat, hogy a rendzavarók előre kitervelték a T-34-es tank ellopását a Nyitott Múzeum ?56 szabadtéri kiállításról. A rendőrség bűncselekmény elkövetése miatt folytat nyomozást, a Honvédelmi Minisztérium pedig megteszi a szükséges jogi lépéseket az ügyben, tájékoztatott a Kormányszóvivői Iroda.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc állami ünnepségsorozatát szervező Merlin Communication Kft, valamint a Hadtörténeti Intézet és Múzeum közösen szervezett korabeli harci gépjármű- és fotókiállítást a Városháza Parkban. A kiállított tankból a szervezők előzetesen eltávolították az akkumulátorokat és a tank elektromos zsinórzatát is. A tank tornya le volt zárva (ennek kinyitásához egy speciális toronynyitó kulcsra van szükség), le volt lakatolva, ráadásul csak annyi üzemanyag volt benne, hogy a tankot odaszállító trélerről le tudjon jönni, illetve a rendezvény végén arra vissza tudjon menni (ez mintegy száz méter megtételére volt elegendő).

A tankot az ezzel megbízott biztonsági cég öt embere és több ott posztoló rendőr is őrizte. A biztonsági cég jelentése szerint amikor a támadók elérték a kiállítás helyszínét, a biztonsági emberek kimenekítették a szervezők néhány munkatársát és gyermekes családokat. Ezután elhagyták a helyszínt, mivel úgy ítélték meg, hogy ha a kiállított, hatástalanított haditechnikai eszközök védelmében aktívabban lépnek fel, a tömeg agresszív része életüket, testi épségüket veszélyeztette volna.

A tank természetesen nem magától indult el: a rendzavarók a kiállítást védő kordont elbontották, a magukkal hozott két akkumulátort beszerelték, a tankból eltávolított elektromos zsinórzatot pótolták. Mindezek előtt a tank tornyáról lefűrészelték a lakatot. A tank tornyának kinyitásához nem állt rendelkezésre a toronykulcs – vélhetően egy ehhez hasonló eszközt már előre elkészítettek. Ugyancsak speciális ismeretekre volt szükség a tank elindításához is. Okkal feltételezhető, hogy békés tüntetők nem akkumulátorokkal és fűrésszel felszerelkezve indulnak ünnepelni. Azok, akik a tankot elfoglalták és beindították, bűncselekményt követtek el, fejeződik be a közlemény.

Összeült a Nemzetbiztonsági Kabinet

A miniszterelnök tegnap délre összehívta a Nemzetbiztonsági Kabinet ülését. A kabinet tagjai meghallgatták az országos rendőrfőkapitánynak, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának és az egészségügyi miniszternek a beszámolóját a hétfői késő esti és a kedd reggeli eseményekről. Bene László országos rendőrfőkapitány jelentése szerint a hétfőn kezdődött és kedd hajnalban véget ért rendbontás kapcsán a rendőrség 131 főt állított elő. Ebből garázdaság miatt 32, hivatalos személy elleni erőszak miatt 15, szabálysértés miatt 84 főt állítottak elő. Jelenleg az előállítottak közül 57 fő van őrizetben.

Molnár Lajos egészségügyi miniszter arról számolt be, hogy az Országos Mentőszolgálat 128 sérültet látott el. Összesen egyébként 167 személy sérült meg, közülük 134 személy részesült ambuláns ellátásban, 33 személy pedig kórházba került. A sérültek között 17 rendőr van, és öt külföldi állampolgár is sérülést szenvedett.

A miniszterelnök kérdésére Veres János pénzügyminiszter tájékoztatást adott arról, hogy a rendvédelmi szervek többletköltségeire, személyi kiadásokra ? benne a túlórákra ? a szükséges fedezet rendelkezésre áll, erről a kormány a holnapi ülésén fog döntést hozni, a pénzügyminiszter a fedezet azonnali kifizetéséről szóló javaslatot terjeszt a kormány elé, közölte a Kormányszóvivői Iroda.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Festmény önkényes elvétele

Szóljon hozzá!