ZETApress

hírportál

Nyitva tartás túlmunkában?

Pláza zárvaDecember 23-án kedden délben újra tárgyalja az Országgyűlés az üzletek vasárnapi nyitva tartásáról szóló tervezetet, mert Áder János elnök pénteken megfontolásra visszaküldte a 16-án elfogadott pláza törvényt. Ha a többség változtatás nélkül fogadja el másodszor is, az államfőnek alá kell azt írnia!

A hétvégi zárva tartás ellenzői azzal érvelnek, hogy ez tömeges elbocsátásokat eredményezne, mert ennyivel kevesebb munkavállalóra lenne szükség. Az indok ésszerűnek tűnhet, mégsem az. A heti hat munkanapon nem dolgozna kevesebb eladó, mint a mostani héten, csak épp a túlóráik száma, s ezzel a bérük csökkenne. A mai gyakorlat ugyanis az, hogy a többletmunkára nem több dolgozót alkalmaznak, hanem a meglévő állománytól várnak többletmunkát.

Nem csak a kereskedelemben, a vagyonvédelemben is megszokott a túlóra. A személy- és vagyonőrök havi 160 óra helyett 24/48 órás váltásban (tehát háromnaponként) havi 240 órát, vagy 24/24 órás váltásban (azaz kétnaponta) havi 360 órát is dolgoznak, mert a pénzre hajtanak. Olyan nyugdíjast is ismertem, aki egy üzletközpont személyportáján napi tízórás műszakban havi 28 napot, 280 órát dolgozott, így szinte alig volt otthon. Azzal érvelt, hogy kicsi a nyugdíja, csak így tud megélni. A túlórázóknak eszébe sem jut, hogy így azoktól veszik el a munkahelyet, akiknek így miattuk semmi sem jut, s kénytelenek segélyért folyamodni.

Az egészségügyben a közalkalmazottak csak minimális túlórát vállalhatnak, de ezt is sokan kijátsszák. A 172 órás főállás mellett újabb 80-90 órás félállást vállalnak máshol, így a 8-12 órás műszak után fáradtan mennek át egy másik kórházba, vagy az államiból a magán mentőállomásra. Ez nemcsak a betegellátás rovására megy, hanem ők is olyan szakdolgozóktól veszik el a munkát, akik miattuk nem tudnak az egészségügyben elhelyezkedni és pályamódosításra kényszerülnek.

Az ?átkosban? nemcsak azért volt mindenkinek állása, mert kötelező volt dolgozni, hanem azért is, mert csak egy munkahelyünk lehetett, s a mellékfoglalkozást nagyon ritka és indokolt esetben engedélyezték. Ha most is mindenki megelégedne egy állással, ha másokat is odaengedne a munkához ahelyett, hogy saját egyéni érdekében egyik helyről a másikra rohanna vagy túlórákért folyamodna, sokkal kevesebb munkanélkülivel kellene számolnunk! Érdemes lenne ezen is elgondolkodniuk a törvényalkotóknak!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Törvénykönyves közmunkásokat! | ZETApress

Szóljon hozzá!