ZETApress

hírportál

Matricákról egyeztettek

Czepek Gábor és Tasó LászlóA megyei matrica bevezetése az autósok döntő többsége számára olcsóbb megoldást jelent. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium összefoglaló tájékoztatást adott az útdíjrendszer januárban életbe lépő kedvező változásairól a szakmai érdekképviseletek számára, meghallgatta az autós és fuvarozói szervezetek észrevételeit ma Budán.

A szakmai szervezetek nyitottak voltak az útdíjjal kapcsolatos párbeszédre a fejlesztési tárcával folytatott egyeztetésen, több kérdést, véleményt is megfogalmaztak, amelyeket a tárca feldolgoz ? mondta Tasó László, az NFM infrastruktúráért felelős államtitkára az egyeztetést követő sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy az új rendszer bevezetésével több százezer ember járhat jól, mivel nem kell az egész ország területére érvényes éves matricát megvásárolnia, ha arra nincs szüksége. Alapvetően mindenki ismerte és megértette a kormány szándékát, hogy a magyar közlekedők helyzetén javítson ? jelentette ki.

A megbeszélésre a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete, az Országos Baleset-megelőzési Bizottság, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége, a Magyar Autós Szakmai Szövetség, az Autós Nagykoalíció, a Magyar Autóklub, a Szakoktatók Országos Érdek-képviseleti Egyesülete, a Kulturált Közlekedésért Alapítvány, a Járművezető-Szakoktatók és Képzőszervek Országos Egyesülete, a Nemzeti Összefogás Fuvarozói Fórum, Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége és a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete delegáltjai kaptak meghívást. Közülük hét szervezet képviseltette magát.

A megbeszélésen a tárca részéről elhangzott, hogy a megyei matricák bevezetése az autósok döntő többsége számára a korábbiaknál jelentősen olcsóbb sztrádahasználatot tesz lehetővé. Az évi ötezer forintért vásárolható megyei autópálya matrica egy hónapra eső díja alig több mint 400 forint, munkanaponként 20 forint. A Budapest-környéki agglomerációban élők számára az új matricatípus különösen előnyös, egy részüket rá is szoktathatja az autópálya-használatra, hiszen az eddiginél lényegesen olcsóbban vehetik igénybe a gyorsforgalmi utakat egész Pest megyében. A tárca álláspontja szerint, ha az autósok az első indulatból, részben félreértésekre alapozva megszületett véleményeket félretéve elvégzik egyéni kalkulációikat beláthatják, hogy a megyei matrica a nagyobb hányaduk számára a korábbiaknál sokkal olcsóbb megoldást jelent. A minisztérium december 15-én hétfőn az önkormányzati vezetőknek mutatja be az útdíjrendszer változásainak előnyeit.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Olcsóbb és vonzóbb útdíjrendszer | ZETApress

Szóljon hozzá!