ZETApress

hírportál

Olcsóbb és vonzóbb útdíjrendszer

M0 körgyűrűA szombati egyeztetések után ma 19 települési önkormányzat képviselői kaptak ma tájékoztatást az útdíjrendszer kedvező változásairól a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban. Fónagy János parlamenti államtitkár kifejtette: az ötezer forintos éves megyei matrica megvásárlása havi szinten egyetlen liter benzin árának megfeleltethető, mintegy 400 forintnyi kiadást jelent.

A megyei matrica sokkal olcsóbb a közel 43 ezer forintos éves országos matricánál. Az autópályák elkerülése az időveszteséggel nem is számolva a hosszabb megtett út miatt ennél jelentősen magasabb költséggel járna. A megbeszélésen elhangzott: a Pest megyei matrica értelemszerűen az M0 körgyűrűre és az autópályák bevezető szakaszaira is érvényes lesz. Budapest belterületén a sztrádák nem gyorsforgalmi, hanem csak főútnak minősülnek, így itt díjfizetési kötelezettségről nincs, és nem is lehet szó! Gyors nemzetközi körültekintéssel látható, hogy Ausztriában és Szlovéniában egyáltalán nincsenek, Csehországban és Szlovákiában pedig csak rendkívül kis számban találhatók díjmentesen használható gyorsforgalmi szakaszok.

Fónagy János hozzátette: a minisztérium várakozásai szerint nem kell tartani a forgalom tömeges átterelődésétől a vidéki nagyvárosok, agglomerációs települések és a külső kerületeket útjaira, ezzel éppen ellentétes folyamatként új úthasználók megjelenésével számolnak az autópályákon. Akik korábban a rendszeres 5-10-20 kilométeres utazásokra nem váltottak matricát, a kedvezményes árú megyei matricák megjelenésével a gyorsabb, kényelmesebb és biztonságosabb sztrádákat választják majd a belterületi útszakaszok helyett. Budapest valamennyi megyeszékhelyről kedvezőbben, olcsóbban lesz elérhető, mint korábban. A megbeszélésen megjelent polgármesterek és delegáltjaik jelezték: a megyei matrica bevezetésének szándékával alapvetően egyetértenek ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Vissza a feladónak! | ZETApress

Szóljon hozzá!