ZETApress

hírportál

Aszfaltrajzok az Andrássy úton

Rajzolók az Andrássy útonA közlekedési tárca Guinness-rekorddöntéssel hívta fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára az autómentes vasárnapon. A tegnap megrendezett aszfaltrajzversenyen a KHEM megdöntötte a szimultán legtöbben együtt rajzoló kategóriában eddig fennálló 3652 fős Guinness-rekordot.

Több mint ötezer ? pontosan 5317 ? ember, családok, felnőttek és gyerekek rajzoltak együtt tíz percig a budapesti Andrássy út Dózsa György út és Kodály körönd közötti szakaszán. Az esemény célja az volt, hogy a résztvevők egy óriási, előrajzolt kerékpárutat övező aszfaltterületre egy olyan világot rajzoljanak, amely képes szimbolizálni mindazt, ami a környezetbarát és a nagyvárosi közlekedéstől elvárható.

Az Andrássy út mintegy kilencezer négyzetméterén olyan aszfaltrajz jött létre, amelyet minden résztvevő a magáénak érezhet. ? Ez a krétarajz valamennyi résztvevő üzenete lehet az egész világ számára, hogy Magyarország tenni akar és tesz a környezetünk, Földünk védelméért ? emelte ki Oláh Lajos, a KHEM államtitkára, aki 12 óra 52 perckor Qka MC és Ricsipí kíséretében indította el a rekordkísérletet.

A látványos eseményről légi felvétel is készült, amelyet a közlekedési tárca indít a jövő évi @RC plakátkiállításon és versenyen Zöld Holnap címmel. A legkiemelkedőbb rajzok alkotói különdíjban részesültek, valamint több kategóriában ? a legnagyobb létszámmal versenyző iskolák, vidéki és vállalati csapatok között ? értékes díjakért folyt a verseny, melynek minden másodpercét vágatlan felvételen rögzítették. A tesztlapok kitöltői között értékes kerékpárokat sorsoltak ki.

Az aszfaltrajzolásban résztvevők díjazása is különleges módon történt: papír alapú oklevél helyett fényképpel ellátott elektronikus oklevelet tölthetnek le személyre szabottan erről a weboldalról. A résztvevők már fél 11-től gyülekeztek a forró aszfalton, így már kitartásukért is megérdemlik az oklevelet.

A Guinness-rekordkísérlet teljes napján ingyenes, kedvezményes, színes programok várták a résztvevőket a Városligetben, a Fővárosi Növény- és Állatkertben, Vidámparkban, a Mezőgazdasági, a Szépművészeti és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban.

Napelemek a Nyugatinál

Dióssy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium környezetgazdálkodási szakállamtitkára és Horváth Csaba főpolgármester-helyettes sajtótájékoztatójával kezdődött a 8. Európai Mobilitási Hét Alternatív Autózás Napja csütörtöki eseménye, az alternatív autók kiállítása és belvárosi felvonulása.

Találkozhattunk itt többek között napsugárral, földgázzal és hidrogénnel, villannyal és lábbal hajtott autóval. A tiszta-üzemű hibrid autó legújabb változatának bemutatója is a program része. Felszólalt Xavier Heylen, a Toyota Motor Hungary Kft. alelnök, az Európai Mobilitási Hét hivatalos támogatója, Szaniszló Csaba, a Széchenyi Futam zsűritagja és Bakonyi Tibor, a Fővárosi Gázművek Zrt. vezérigazgatója a Nyugati téri Skála Áruház előtti nagyóránál. A sajtótájékoztatót követően a járművek körbe mentek a Nagykörúton, a Blaha Lujza térnél fordultak vissza.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Elindult a BAM! | ZETApress

Szóljon hozzá!