ZETApress

hírportál

Szollár közérthetőségre vágyik

Az elmúlt hét péntekén mutatkozott be a médiának Szollár Domokos. ? Szóvivő Úr! Gratulálunk a kinevezéséhez. Csapjunk a közepébe! Lesz-e Önnél erősorrend, mint elődjeinél: először a TV, aztán a Rádió, utána az MTI, a napilapok és így tovább? ? kérdezte tőle Szarvas István a kormányszóvivői tájékoztatót követően.

Nem teszek különbséget újság és újság, illetve újságíró és újságíró között. Nagyságtól függetlenül mindegyik fontos. Alapelvként jobban szeretnék nyitni a jobboldali sajtó felé is. Jelzésértékű, hogy kormányszóvivői második interjúmat a Lánchíd Rádiónak adtam ? a rádió megalakulása óta én voltam az első kormányzati vendég. Nem tehettem meg, hogy megtagadjam a felkérést, édesanyám is hallgatja. Nálam a Hír TV is mindig kérdezhet majd, mint az első bemutatkozásomkor tapasztalhatta.

Ön 2000-ben szerzett történész-szociológus diplomát a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Hogyan tudja ezt hasznosítani a kormányszóvivői munkában?

A bölcsészettudomány nemcsak tudást, hanem készséget is ad, a gyors tanulásra, az elemzésre és a jó előadásra. Egy kormány nagyon sok ügyet visz egyszerre. A kormányszóvivőnek minden üggyel tisztában kell lennie, ezért fontos, hogy gyorsan tanuljon, és értse az ügyeket, azokat hitelesen tudja közvetíteni. Ebben nagy segítség, hogy bölcsész végzettségű vagyok. Sajnos, amit a szociológiából tanultam, az inkább elmélet volt.

Mi a titka, hogy a szóvivők a Katolikus Egyetemről kerülnek ki, de mondhatnám más területét is a médiának: az egyházi sajtó legmagasabb díját, a Szalézi Szent Ferenc-díjat is egy volt Pázmányos kapta az idén?

A Pázmányra akkor jártam, amikor éppen elindult. Mi voltunk a harmadik évfolyam. Egészen különleges helyzet volt, hiszen, mint új és nyitott egyetem, az ország legjobb tanárait hívta meg vendégelőadónak Debrecenből, Pécsről és az ELTE-ről. Szerencsém volt, hogy nagyon jó tanárok tanítottak. Emellett nagyon erős és szigorú egyetem. Sokat kell teljesíteni, magas a mérce. Én, mint történészhallgató, csak akkor mehettem tovább a harmadik évfolyamba, ha sikeresen letettem a középfokú nyelvvizsgát latinból. A latin általános műveltséget ad és strukturált gondolkodásra késztett.

Van-e a korábbi szóvivők között példaképe?

Nincs. Nem is szeretnék követni példákat, sokkal inkább egy kicsit a magam képére formálnám a szóvivőséget. Szeretném jobban belevinni személyiségemet a munkába. Ugyanígy meg fogom próbálni a lehető legközérthetőbben kifejezni magam, hiszen nem az a fontos, hogy a kormány mit mond, hanem az, hogy az olvasó, néző és hallgató mit ért meg belőle. A befogadót igyekszem tenni a központba. Civilszóvivő szeretnék lenni!

Egy hetilapban úgy nyilatkozott, hogy védekező középpályás akar lenni. Mit jelent ez?

Korábban egy magánvállalat, a Ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport szóvivője voltam. Ott én voltam Ferihegy hangja és arca. Egy kormány más rendezőelvek szerint épül fel. A fő hangsúly a miniszterelnökön és a minisztereken van. A kormányszóvivő dolga az ő munkájuknak a segítése. Ez persze nem jelenti azt, hogy a háttérben kell maradni, csak azt, hogy ez sokkal inkább csapatjáték ? fejezte be Szollár úr a válaszadást. S mit lehet még mindehhez hozzátennünk? Reméljük, hogy az új szóvivő segítségével rövidesen az új kormányfővel is interjút készíthetünk!

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » A kormányfő szorgalmasan dolgozik
  2. Dávid elment | ZETApress

Szóljon hozzá!