ZETApress

hírportál

Kaján életmű-díjas lett

Több száz éve egy francia karikatúrista lerajzolta királyát, s félévre börtönbe csukták. Nekem a rajzaimért életmű-díjat adtak. Lehet, hogy elrontottam valamit? ? kérdezte Kaján Tibor ma este a Magyar Nemzeti Galéria Kupolatermében, amikor átvette Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől és Lamperth Mónikától, a Táncsics Alapítvány elnökétől az idei Táncsics Életmű-díjat. A grafikust Bereczky Lóránt főigazgató, az ötfős ítélő grénium tagja laudálta.

Kevesen tudják, hogy miért lett Kaján az egykori fiatalember, akinek személyi igazolványában azóta is a Kalász családnév szerepel. Mint kérdésünkre az ünnepi fogadáson elmondta, az iskolában ő is lerajzolta mesterét, de tanára ezt nem vette jó néven. Megszidta a fiút, aki ijedtében elszaladt. Várj csak, te kaján! ? kiabált utána a tanerő, s ezt társai is meghallották. Ráragadt a gúnynév az iskolában, amely aztán később művészneve lett. Ma is ? 87 évesen ? mindannyian így ismerjük.

Még két életmű-díj került kiosztásra az est folyamán. Az elsőt Kányádi Sándor költő, az utolsót Ádám Ottó rendező kapta. Őket Donáth László lelkész és Szinetár Miklós rendező laudálta. Az díjakat öttagú bizottság ítélte oda, közülük Horváth Ádám rendezőnek és Szepes Hédi művészettörténésznek idén nem jutott méltatni való. A tavalyi négy díjazottal szemben idén csak hármat jutalmaztak, így 2004-től már 16-an lettek életmű-díjasok.

Az egyórás ünnepség kezdetén Szalóki Ági megzenésített Kányádi-verseket énekelt, míg a végén a kormányfő köszönte meg az ünnepelteknek, hogy munkájukkal, életművükkel hazánkat szolgálják. A házelnök asszony és a kultuszminiszter is gratulált. A most átadott kitüntetés nem tévesztendő össze a Táncsics-díjjal, mellyel két pénteki primisszima ? Keleti Éva fotóművész és Szegő András újságíró ? is rendelkezik.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Díjazták a szegedieket
  2. Gyurcsány a Galériában | ZETApress

Szóljon hozzá!