ZETApress

hírportál

Díjazták a szegedieket

A tegnapi nemzeti ünnep alkalmából a Szegedi Tudományegyetem több oktatója is magas tudományos, állami kitüntetésben részesült. A legmagasabb tudományos kitüntetést, Széchenyi-díjat Penke Botond akadémikus, egyetemi tanár (ÁOK) és Csirik János egyetemi tanár (TTIK) kapott a Parlament Kupolatermében.

A Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjét Szabó Gábor egyetemi tanár (TTIK) és Almási Tibor egyetemi tanár (BTK) vehette át. A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét Ormos Jenő egyetemi tanár (ÁOK), Klukovits Lajos egyetemi tanár (TTIK) és Csapó Benő egyetemi tanár kapta. Kovács Kornél tanszékvezető egyetemi tanárt (TTIK) pénteken Jedlik Ányos-díjjal tüntették ki.

Nem csak szegediek kaptak kitüntetést tegnap délután. 19 tudós kapott Széchenyi-díjat és 20 művész Kossuth-díjat Sólyom László államfőtől, Gyurcsány Ferenc kormányfőtől és Szili Katalin házelnöktől. A kézfogásokkal most nem volt gond, mindenki kezet fogott mindenkivel. Az Érdemrend különböző fokozatait is 21-en kapták meg. Közülük a legértékesebbet ? a nagykeresztet ? Kányádi Sándor kapta meg. Az erdélyi író-költő decemberben Táncsics Életmű-díjas lett.

A kormányfő a Parlamentből a szomszédos Politakatörténeti Intézetbe sietett, ahol öt Szabad Sajtó-díjat adott át. A Szabad Sajtó Alapítvány idei díjait Zalai István, a Népszabadság újságírója, Andrassew Iván, a Népszava újságírója, Fleck Zoltán jogszociológus, Ágoston Hugó publicista, közíró és a Magyar Televízió Az este című hírmagazinjának szerkesztősége vehette át.

A miniszterelnök este a Művészetek Palotájában is adott át kitüntetéseket. Itt mondta el március 15-i beszédét is. Őt Hiller István kultuszminiszter követte az átadók sorában. Az ünnepi gálára már nem voltak érvényesek a sajtóbelépők. A kordonokkal körbezárt épületbe csak az MTV és a DTV mehetett be. Ők egyenes, illetve késleltetett közvetítést adtak az ünneplésről.

Alma Mater-díj a Sanofi-aventis-Chinoinnak

Negyedik alkalommal adták át a Szegedi Tudományegyetem által alapított Alma Mater-díjat, melyet idén a Sanofi-aventis-Chinoin Gyógyszeripari Vállalat nyerte el, jelentős számú SZTE-n végzett hallgató foglalkoztatásáért. A díjat szerdán a Tavaszi Állásbörze lezárásaként Rácz Béla professzortól, az SZTE stratégiai rektor-helyettesétől vehette át a cég képviselője. Az SZTE Alma Mater-díj nemcsak az időpontjában és helyszínében kapcsolódik az Állásbörzéhez, hanem szellemiségében is: az egyetemen végzett hallgatók minél szélesebb körű alkalmazását hivatott támogatni.

Szóljon hozzá!