ZETApress

hírportál

Veszprém lett a legprimább

Egerszegi Krisztina tavalyi sikere után idén az MKB Veszprém Kézilabda Klubja lett a legprimább a Sport kategóriában tegnap este a Művészetek Palotájában. Nem kisebb nagyságokat győzött le a hatodik Prima Primissima Díjátadáson, mint Gyarmati Dezső vízilabdázót, a Nemzet Sportolóját, és Polgár Judit sakknagymestert.

S mit kell tudnunk a díjakról? Demján Sándor a VOSZ Elnöksége támogatásával 2003-ban alapította, amelynek keretében évenként tíz kategóriában hétszázezer euró értékű díj kerül kiosztásra. Célja a hazai tudomány, kultúra és művészet kiemelkedő képviselőinek pártoktól független támogatása, díjazása, valamint a nagyközönség figyelmének felkeltése kulturális, tudományos értékeink iránt.

A kategóriánként három-három személy már biztosan legalább Prima Díjas, egyúttal Prima Primissima jelölt lett. A VOSZ Elnöksége és a Prima Primissima Kuratóriuma a Vállalkozók Napja alkalmából tartott tegnapi ülésén, közvetlenül a Prima Primissima Díjátadó Gálaest előtt, közjegyző jelenlétében titkos szavazással döntött a kategóriánkénti két-két Prima-díjas és a kategóriánkénti egy Prima Primissima-díjas személyéről. Minden kategóriában tehát egy Prima Primissima Díjat (ötvenezer eurót) és két Prima Díjat (tíz-tízezer eurót) ítéltek oda.

A tíz kategóriában jelölt személyek közül, a kommunikációs kampányt figyelemmel kísérők telefonon, sms-ben, szavazólapokon és online szavazhattak a jelöltekre. A harminc jelöltből a leadott szavazatok alapján került ki Halász Judit színművész, a Közönségdíj nyertese, aki szintén ötvenezer euró díjazásban részesült, melyet Csányi Sándor ajánlott fel magánvagyonából. A Közönségdíj nyertesére szavazók között egy Mercedes-Benz személygépkocsit sorsoltak ki, melynek boldog tulajdonosa Csizmadia Tamás lett.

Végezetül álljon itt a további kilenc legjobb neve is. Magyar irodalom: Csoóri Sándor költő, író; színház- és filmművészet: Markó Iván táncművész, koreográfus; képzőművészet: Keleti Éva fotóművész; tudomány: Pusztay János nyelvész; oktatás és köznevelés: Korzenszky Richárd, a Tihanyi Bencés Apátság vezetője; építészet és építőművészet: Novák István építész; magyar sajtó: Szegő András újságíró; zeneművészet: Koncz Zsuzsa előadóművész; népművészet és közművelődés: Muzsikás Együttes. Akadtak a díjazottak között jócskán Kossuth- és Táncsics-díjasok is.

Az utolsó díjat a Magyar Televízió vehette át. Mivel az elmúlt hat évben rendszeresen sugározta a díjátadó gálát, ők is megkapták a legjobbaknak járó ötvenezer eurót. Az m1 most is értéket közvetített, mert minden második eredményhirdetés után remek zeneszámokat hallhattunk. A Magyar Állami Népi-együttes kezdte és zárta a sort, de csodálhattuk Perényi Miklós és Benjámin fia, valamint Palya Bea előadását is. Szörényi-Bródy: István, a király című rockoperájából A társulat tagjai: Simon Boglárka és Feke Pál, míg Presser Gábor: Képzelt riportjából Bíró Eszter és Novák Péter adott elő duettet. Az Omega együttes is összeállt egy dal erejéig, s Dimitrij Lénáról mesélt.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Kaján életmű-díjas lett
  2. Törőcsik Mari könyvben és galériában | ZETApress

Szóljon hozzá!