ZETApress

hírportál

Tiszta vizet a Dunába!

Kétszázezer köbméter szennyvizet fog naponta ártalmatlanítani a fővárosban 2010-től az újonnan felépítendő szennyvíz-tisztítómű. A beruházás hatására nem csak Budapesttől délre válik tisztábbá a Duna vize, de a viziút végállomása, a Fekete tengerbe is kevesebb szennyvíz jut. A szennyvíz tisztítását a csepeli központi tisztítómű felépítése, valamint a dél-budai és az észak-budapesti telep korszerűsítése segíti.

Európa vízi országútjának tisztán tartását az Európai Unió is szívügyének tekinti. Ezért is kaptunk most a Világbank közvetítésével Globális Környezetvédelmi Alaptól tizenkét és félmillió dollár vissza nem térítendő támogatást. A Világbank hétmillió dollárnyi hitelt folyósít kedvező kamatokkal 2011. végéig. A további kilencmilló dollárnyi önrész kisebbik hányada a központi, nagyobbik a fővárosi költségvetésből származik, így az egész project összköltsége 28,6 millió dollár.

Ma délután a Pénzügyminisztériumban három szerződés is parafálásra került. A támogatási szerződést Daniella Gressani asszony, a Világbank varsói regionális igazgatója és Katona Tamás, a PM közigazgatási államtitkára látta el kézjegyével. A lebonyolítási szerződést az igazgató asszony és Demszky Gábor főpolgármester írta alá. A harmadik okmányon, a négyoldalú megállapodáson négy kézjegy is szerepel. A főpolgármester mellett Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter, Iványi Ildikó, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója, valamint György Béla, a Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója jegyezte a dokumentumot.

A sajtótájékoztatón a főpolgármester elmondta, hogy az előző rendszer főleg a szennyvíztisztításban és a hulladékkezelésben maradt el a kor követelményétől, s ezt kellett az elmúlt 16 évben folyamatosan bepótolni. A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a fővárosi beruházások mellet sikerült a Balatont is tisztábbá varázsolni. Ez utóbbit a kis-balatoni szűrőrendszer megépítésének köszönhetjük, míg a mostani poject a főváros környéki régió mellett Gemenc vízvilágára is jótékonyan fog hatni.

Szóljon hozzá!