ZETApress

hírportál

Névadás a Tigrisháznál

Virgil, Thrax és Manu névre keresztelte Tarlós István főpolgármester ma délután azt a három nyolchetes szibériai tigris fiút, amelyek május 10-én születtek a Fővárosi Állat- és Növénykertben, de készült két lánynévvel is ? tudtuk meg a sajtóbemutatón.

A kölyköket az elmúlt hetek során csak a gondozók láthatták, mert eddig ? az anyjukkal együtt ? egy elkülönített, a közönség szeme elől elrejtett férőhelyen cseperedtek. A kifutóra való kiengedésük előtt a kicsiket kézbe vették az állatkerti szakembereknek, hogy az apróságok megkaphassák a szükséges kombinált védőoltást és az azonosító mikro-chipet is.

Az állatorvosok egyúttal a kis tigrisek nemét is megállapították, mindhárman fiúk. A három kölyköt le is mérték, egyenként 7-8 kg-ot nyomtak, így életkoruknak megfelelő, az alomtestvérekhez viszonyítva is kiegyenlített testtömeg jellemzi őket. A kölykök bő fél órán át voltak különválasztva az idegesen üvöltő anyjuktól, utána újra összeengedték őket. A vizsgálat alatt aggodalmaskodó anyatigris rögvest megnyugodott, miután visszakapta kölykeit, így perceken belül már a kifutóba is kiengedték őket, hogy a látogatók végre megnézhessék az apróságokat.

Budapesten utoljára 1992. május 5-én születtek kis tigrisek. Akkor Jeroska és Nahar frigyéből szintén három kölyök született. Az azóta eltelt csaknem két évtizedben rendszerint nem voltak megfelelő tenyészállatok, vagy nem tetszettek egymásnak. A mostani szaporulatot az tette lehetővé, hogy a 8 éves Norbi korábbi párja ? a Szkopjei Állatkertbe került Nadia ? helyére tavaly októberben a 6 éves rheneni születésű Niva érkezett. Az új nőstény összeszoktatása a régi hímmel sikeresen ment végbe, januárban már párzásukat is megfigyelhették gondozóik.

A tigriskölykök hathetes korukig csak szoptak, azóta fokozatosan szoktatják át őket szilárd táplálékra. Gondozóik ma vették először kézbe őket, de ezt csak néhány hétig tehetik. A csíkos jószágok nem aranyos kiscicák, hanem veszélyes ragadozók. Az anyatigris mellé sem mentek be a gondozóik, mielőtt a kölykeit kihozták, Nivát gondosan elkülönítették.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Szezonnyitó az Állatkertben | ZETApress

Szóljon hozzá!