ZETApress

hírportál

Melegség az Oktogonnál

A Szivárvány Misszió Alapítvány szervezésében került megrendezésre tegnap délután 15 órától a 16. Budapest Pride, a Meleg Méltóság Menete. Az Amnesty International idén 15 országból közel 50 fős nemzetközi küldöttséggel vett részt a Hősök terétől az Andrássy úton át a Kossuth Lajos térig haladó felvonuláson.

A nemzetközi delegáció tagjai voltak munkatársaik és aktivistáik többek között Dániából, Németországból, Franciaországból, Hollandiából, Norvégiából, Csehországból, Lengyelországból, és Litvániából. A küldöttség vezetője Nicolas Beger, az Amnesty International Európai Intézetek Irodájának igazgatója, aki a Meleg Méltóság Menetének megnyitóján beszélt.

Az Amnesty International több országból érkező népes küldöttsége felszólította a magyar hatóságokat a Meleg Méltóság Menetén részvevő felvonulók szabad véleménynyilvánításához és békés gyülekezéséhez való jogának teljes körű biztosítására. A magyar állam nemzetközi kötelezettsége, hogy minden állampolgára számára megkülönböztetés nélkül biztosítsa jogai érvényesülését, és a hátrányos megkülönböztetés elleni védelmet. Az Amnesty International felhívta a magyar hatóságok figyelmét, hogy léptessen életbe megfelelő biztonsági intézkedéseket a részvevők védelme érdekében a Meleg Méltóság Menete és a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) film- és kulturális fesztivál más rendezvényei alatt is.

A rendőrség hatalmas csapaterővel sorakozott fel. Az Andrássy utat teljes hosszában kordonokkal zárták le, s a szomszédos utcákból nem lehetett még gyalog se bejönni. A Kisföldalatti sem járt, így azon sem lehetett bejutni a műveleti területre. A nagykörúti villamosok sem keresztezhették a felvonulás útvonalát. A 4-es és 6-osok a dél-budai végállomásukról a Blaha Lujza térig, illetve a Széll Kálmán tértől a Nyugatiig közlekedtek, ahonnan csak metróval mehettünk tovább.

A Hősök terétől tisztes távolságban kísértem a felvonulókat. A járdán csak kevesen álltak-ültek, azok, akik az utcában laktak, vagy már jóval előbb odamentek. Senkit sem zavart a menet, senki sem botránkozott meg, mindenki kíváncsian várakozott. Csak az Oktogonnál voltak ? igaz nagyszámú, Árpádsávos zászlós ? ellentüntetők, de a szervezők időben kapcsoltak. A menetet elterelték, az Eötvös utca, Aradi utca, Jókai utca útvonalon elvezették az Oktogontól, miközben az ellentüntetőket körülzárták, s nem engedték ki a kordonok mögül. A hőbörgőket paprikaspray-vel megszórták, s némi könnygázt is bevetettek. Néhányukat kiemelték és előállították.

Míg a menet az Eötvös utcánál jobbra fordult, én tovább mentem az Andrássy úton. Az Oktogonnál sok rendőrkutya volt szájkosárral pórázon, de nem kellett ?lemezteleníteni? őket. Békésen üldögéltek gazdáik lábainál, rám sem mordultak, amikor elmentem mellettük. Tovább haladtam a Bajcsy-Zsilinszky út felé. Sok-sok rendőr álldogált a betorkolló utcáknál, záró soruk ekkor még az Operánál volt. Nem előztem meg őket, mert tudtam, hogy nem engednének vissza.

Itt is többen várakoztak a járdákon, de mindenkit a kíváncsiság vezérelt, senki sem gyűlölködött. A menet persze a kitérő miatt késett. Amikor a Jókai útnál visszaértek az Andrássy útra, az előttük záró rendőrsorfal lassan továbbment a Deák térig, de nem terelt ki senkit maga előtt. Néhány nézelődőt igazoltattak ugyan, de otthagyták őket és továbbmentek. A Deák térnél aztán elhagytam a lezárt területet, mert el akartam érni a Bélyegmúzeumban 18 órakor nyíló kiállítást.

A menet így sértetlenül tért vissza az Andrássy útra, s jutott el a Kossuth térig, bár az AI szerint nálunk még mindig széleskörű az LMBT közösségeket sújtó előítéletesség, és tagjaikat gyakran éri valós vagy vélt szexuális irányultságuk vagy nemi identitásuk miatti hátrányos megkülönböztetés, sőt gyűlölet motiválta fenyegetés és támadás is.

A Meleg Méltóság Menetén való részvétellel az Amnesty International nemzetközi delegációja támogatását szeretné kifejezni a magyarországi LMBT közösség felé, és felhívja a figyelmet a hátrányos megkülönböztetés minden formája elleni fellépés, a tolerancia, az esélyegyenlőség, és a mindenkit megillető törvény előtti egyenlőség támogatásának fontosságára.

A világ számos városában rendeznek meleg büszkeség menetét az LMBT emberek egyenjogúságáért és az LMBT közösségeket érő hátrányos megkülönböztetés ellen, többek között Londonban, Párizsban, Rómában, Berlinben, Sau Pauloban, Pozsonyban, és most első alkalommal Prágában is. Azonban több városban, mint Moszkvában és Kisinyovban, a hatóságok nem engedélyezik a menet megrendezését, és ezzel sértik az LMBT közösségek véleménynyilvánításhoz és gyülekezéshez való jogát.

Az Amnesty International ilyen esetekben nemzetközi levélíró akcióval és széleskörű kampánnyal fejezi ki tiltakozását, és kéri a hatóságokat a szabad véleménynyilvánítás és a békés gyülekezéshez való jog biztosítására. Az Amnesty International globális kampányt folytat az LMBT közösségek jogainak védelme és érvényesítése érdekében ? tagjai, aktivistái és alkalmazottai ezért vesznek részt LMBT felvonulásokon világszerte.

Az Amnesty lnternational Magyarország irodája és aktivistái június 4-én felvonultak a Pozsony Pride-on is. Az LMBT közösségek szabad véleménynyilvánításhoz és békés gyülekezéshez való jogának támogatása mellett, az Amnesty International küzdelmet folytat a homofób törvények és állami politikák és gyakorlatok ellen (legutóbb Ugandában, illetve Litvániában), és azokért az egyénekért és csoportokért, akiket szexuális irányultságuk vagy nemi identitásuk, illetve az LMBT közösségek egyenjogúságáért folytatott küzdelmük miatt börtönöztek be vagy korlátoztak más módon ? olvashattuk az Amnesty International közleményében.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Franciák a Bélyegmúzeumban | ZETApress

Szóljon hozzá!