ZETApress

hírportál

Díszpolgárok a Városházán

Újabb 16 díszpolgára van fővárosunknak. Közülük hárman ? Elvis Aaron Presley amerikai énekes, Mádl Ferenc volt köztársasági elnökünk és Skrabski Árpád informatikus-szociológus ? csak haláluk után kaphatták meg a kitüntetést Tarlós István főpolgármestertől és egyik helyettesétől, Csomós Miklóstól.

S hogy miért ma délelőtt volt az ünneplés a korábban megszokott november 17-e, Pest, Buda és Óbuda 1873-as egyesülésének évfordulója helyett? Mert épp ma húsz éve, hogy az utolsó szovjet katona Záhonynál elhagyta országunkat, s az Országgyűlés június 19-ét Nemzeti Emléknappá, június utolsó szombatját pedig a Magyar Szabadság Napjává nyilvánította.

Az elhunytak után most jöjjenek az élők, akik közül nyolcan fel is szólaltak a díszpolgári címük átvétele után: Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet igazgatója, Csukás István író, Eperjes Károly színművész, Kopp Mária egyetemi tanár, ifj. Sánta Ferenc hegedűművész, Makovecz Imre építész, Balczó András öttusa olimpiai bajnok és Papp Lajos szívsebész.

Az ünnepi ülésen Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok úszó, Kovács Kati énekes, Szervátiusz Tibor szobrászművész és Szirtes Ágnes színművész vette még át a díszpolgári címet, de ők nem léptek a mikrofonhoz. Lech Walesa, volt lengyel államfő később veszi át az elismerést. Elvis Presley amerikai énekes nevében Kevin Kern, az Elvis Presley Enterprises vállalat PR-igazgatója ? aki elsőként szólalt fel, s később Komár Lászlóval is elbeszélgetett ? vette át kitüntetést, míg Mádl Ferencét Dalma asszony, Skrabski Árpádét özvegye: Kopp Mária kapta meg.

S most néhány elhangzott gondolat a kitüntetettektől: Kásler Miklós javasolta, hogy reggelente tervezzük meg a napi feladatokat, s este mindig értékeljük az elvégzetteket. Széchenyit idézte, s egy díszes levelét adta át a főpolgármesternek arra kérve, hogy helyezze el a Városház vitrinjében.

Csukás István arról beszélt, hogy a fővárosban minden magyar településről utca van elnevezve, köztük szülővárosáról, Kiskunfélegyházáról is. Ez számára azt jelenti, hogy itt minden magyar otthon van. Erre reflektált Eperjes Károly azzal, hogy szülővárosáról, Hegykőről viszont még nincs. A hídember megformálója arra is felhívta a figyelmet, hogy Széchenyi István is díszpolgár lehetne végre, ha a Lánchíd felavatóját, Haynaut, és Sztálint is díszpolgárrá választották valamikor! (Más kérdés, hogy őket a Fővárosi Közgyűlés nemrég megfosztotta ettől.)

Kopp Mária annak örült, hogy végre egy házaspárt is választottak, s ezzel a család szerepét hozták előtérbe. Makovecz Imre arról beszélt, hogy a fővárosban eddig még nem tervezett épületet, pedig szívesen megtenné. Örült annak, hogy a Demszkyék helyébe lépett városvezetés nem a 30-40 emeletes idiotizmusban gondolkodik. Ifjabb Sánta Ferenc munkájáról, családjáról beszélt, megtudtuk, hogy együtt focizott Bene Ferenccel. A szintén elérzékenyülő Balczó András arra hívta fel a figyelmünket, hogy mindig maradjunk meg a meggyőződésünknél. Utolsóként Papp Lajos egy 300 éves áldással köszöntötte a gyülekezetet.

A Szent István Zenei Szakközépiskola rövid koncerttel köszöntötte a kitüntetetteket, majd György István mondott pohárköszöntőt az állófogadáson. Megtudtuk, hogy Papp Lajos szívsebésznek köszönheti az életét, de a részletekbe nem avatott be. Az ünnepség végére, az ebédre megérkeztek a ?büféújságírók? is. Sokan még a főpolgármester-helyettes beszédét sem tudták kivárni, máris nekiestek a sült húsoknak, töltött káposztáknak, gyümölcsöknek, sajtoknak. Előbb csomagoltak, utána ettek! Senki sem szólt rájuk, megszokták már tőlük ezt a viselkedést! Elkelne már náluk kifelé menet egy alapos táskavizit!

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Fővárosunkat ünnepeltük | ZETApress
  2. Ferencvárosi parkavató | ZETApress

Szóljon hozzá!