ZETApress

hírportál

Fővárosunkat ünnepeltük

Ma délben a Váci utcai Újvárosháza zsúfolásig megtelt II. emeleti Dísztermében, Budapest 1873. november 17-i egyesítésének 138. évfordulóján adták át a főváros kitüntetéseit. Felvételeinket Lantai József készítette.

Tarlós István főpolgármester ünnepi beszédében úgy fogalmazott: a mai nap valódi ünnepnap, fővárosunk ma ünnepli 138. születésnapját. Felidézte Pest, Buda és Óbuda egyesítésének történetét, jelezve, hogy heves viták előzték meg az akkori döntést. Szavai szerint sokszor ma is egymástól teljesen ellentétes vélemények feszülnek egymásnak, de az elmúlt 138 évben senkinek nem jutott eszébe megkérdőjelezni azt, hogy a nemzet felemelkedéséhez erős és egységes Budapestre van szükség.

A főpolgármester úgy vélekedett: a nemzet felemelkedéséhez példaképek kellenek, olyan emberek, akik szavaikkal, tetteikkel, egész életükkel nevelnek. Hozzátette, hogy nem a mai értelemben vett sztárokról, hősökről van szó, hanem emberi, olyankor hétköznapi, szerethető, és épp ezért követhető példaképekről. Tarlós István hiteles példaképeknek nevezte a díjazottakat, akik elkötelezetten végzik választott hivatásukat és egész személyiségükkel példát adnak. Hozzátette: örömmel tapasztalta, hogy a Fővárosi Közgyűlés képviselői ellenszavazat nélkül döntöttek a kitüntető díjak odaítéléséről.

Az ünnepségen Pro Urbe-díjat vehetett át Bogár László egyetemi docens; Lukács László SchP professzor emeritus, piarista szerzetes, teológus; Mészöly Kálmán magyar- és világválogatott labdarúgó; az Omega-együttes: Benkő László, Debreczeni Ferenc, Kóbor János, Mihály Tamás, Molnár György; Radnai Zoltán, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház és Rendelőintézet orvosigazgatója; valamint Szebedy Tas, a Városmajori Gimnázium igazgatója.

Budapestért-díjban huszonhatan részesültek. Mások mellett ezt az elismerést kapta a Budapesti Rendőr-főkapitányság Életvédelmi Osztályának West Balkán-csoportja; a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság Erzsébeti Tűzőrsége; Gáspár Sándor színművész; Gerendai Károly rendezvényszervező (akit édesapja képviselt); Kerekes Éva színművésznő; Kovács Ákos énekes, előadóművész; Sándor György humoralista és Szvorák Katalin népdalénekes.

A Fővárosi Emlékzászlót az idén a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak ítélték. A Dr. Barna Sándor emlékérem ? A főváros közbiztonságáért-díjban öten részesültek, köztük Benkovics Zoltán dandártábornok, polgári védelmi parancsnok és Skoda Gabriella vezető ügyész, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

Papp László Budapest-sportdíjjal tüntették ki Erdei Zsolt ökölvívó világbajnokot; Fábián László olimpiai bajnok öttusázót; Dr. Fenyvesi Csaba olimpiai bajnok vívót, rákkutató orvost; Kangyal Balázs válogatott aranyérmes jégkorongozót, edzőt, valamint Lipcsei Péter labdarúgót. Átadták a Zalabai Gábor-díj ? A budapestiek esélyegyenlőségéért-díjat, amellyel a szociális területen dolgozókat ismerték el, valamint a Fővárosi Önkormányzat munkatársainak elismerésére alapított, a Főváros szolgálatáért-díjakat.

Mivel az ilyenkor szokásos díszpolgári címeket idén már június 19-én átadták, az ünnepség a megszokottnál jóval rövidebb volt. Sajnos a hívatlanul érkező ?büféújságírók? így sem tudták kivárni Csomós Miklós főpolgármester-helyettes pohárköszöntőjét, s mielőtt az ünnepeltek odaérkeztek, ők már önfeledten lakmároztak a fogadáson. Kár, hogy mindenhová sajtósként érkeznek ? holott sosem írtak sehová ?, mert ezzel maguk helyett csak a szakmát járatják le!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Kóbor díszpolgár lett | ZETApress

Szóljon hozzá!