ZETApress

hírportál

Megkezdődött az MTA 181. közgyűlése

A hagyományokhoz híven az Akadémia elnökének megnyitójával kezdődött délelőtt az MTA Székház Dísztermében a 181. Közgyűlés nyilvános ünnepi ülése. Pálinkás József beszédét követően adta át a legrangosabb akadémiai kitüntetést, az Akadémiai Aranyérmet Király Tibornak.

Király akadémikus kitüntetése után a magyar és az egyetemes tudomány által elismert és nagyra becsült kiemelkedő tudományos tevékenységért járó Akadémiai Díjak találtak gazdára. A tudomány és a kutatás-fejlesztés támogatóinak munkáját a gazdasági és az állami élet területén a Wahrmann Mór-éremmel köszönte meg az intézmény, a sajtó munkatársainak tevékenységét a tudomány közgondolkodásban betöltött szerepének erősítéséért pedig az Akadémiai Újságírói Díjjal méltatták.

A mikrokozmosz kémiája ? a kémia mikrokozmosza címmel, témájában a Kémiai nemzetközi évéhez illeszkedve tartotta meg tudományos előadását Perczel András akadémikus. A magát a mikrokozmosz csodálójának valló vegyészprofesszor a száz évvel ezelőtt kémiai Nobel-díjat kapott Madame Curie munkásságát idézte fel, beszélt a kémiát felépítő egyedi molekulákról, végigjárva a klasszikus képletektől a kvantum kémia kvantitatív leírásáig vezető utat. Tudományos előadásában példák sorozatán keresztül ismertette meg a közönséget a kémikusok napjaink problémáira adott válaszaival.

Ebéd után nyílt meg az MTA Könyvtárának II. emeleti Konferenciatermében a ?? mennyi szellem, mennyi őserő? című kiállítás, amelyet Madách Imre halhatatlan művének, Az ember tragédiája első kiadásának 150. évfordulója alkalmából rendez az MTA Könyvtára és Kézirattára. A tárlatot Szegedy-Maszák Mihály akadémikus, irodalomtörténész nyitotta meg. A bemutatott dokumentumok közül most látható először Madách legismertebb színművének eredeti kézirata. A dokumentum digitalizált változatát a tárlat látogatói maguk is lapozgathatják, így nyomon követhetik a szerző, illetve a Tragédiát az elsők között olvasó Arany János javításait is.

Este 6-kor a 200 éve született Liszt Ferenc művei csendülnek fel a Díszteremben. A Liszt-emlékév tiszteletére rendezett hangversenyen Klukon Edit, Ránki Dezső és Karsai Márk zongorázik. A Via Crucis és a Les Préludes négykezes változatát a Magyarországon és külföldön nagy sikert aratott művészházaspár játssza el. Karsai Márk Liszt életművének kiemelkedő alkotásaiból ad ízelítőt. Holnap reggel 9-kor az Akadémia elnökének beszámolóival folytatódik a 181. közgyűlés munkája.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Folytatódott az MTA 181. közgyűlése | ZETApress

Szóljon hozzá!