ZETApress

hírportál

Folytatódott az MTA 181. közgyűlése

Reggel 9-kor az Akadémia elnökének beszámolóival folytatódott a Közgyűlés munkája. Az Alapszabály szerint ezek megvitatása a Közgyűlés kizárólagos, át nem ruházható hatáskörébe tartozik.

Pálinkás József részletesen ismertette az MTA 2010-es költségvetéséről és vagyoni helyzetéről, a kutatóintézeti körbe nem tartozó költségvetési szerveinek múlt évi szakmai tevékenységéről, az MTA és intézményei által a társadalmi szervezeteknek nyújtott támogatásokról szóló összegzést, egyben előterjeszti az Akadémia 2012-es költségvetési irányelveire vonatkozó javaslatot.

A Közgyűlés tagjai szavaztak az elnök beszámolójáról az MTA testületei, közgyűlési bizottságai, valamint a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia 2010. évi tevékenységéről. Németh Tamás főtitkár az MTA kutatóhelyeinek tavalyi tevékenységéről számolt be, Roósz András, az MTA Felügyelő Testületének elnöke a testület jelentését ismertette.

Az elnök beszámolt még a területi bizottságok elmúlt évi tevékenységéről és ismertette az Országgyűlés számára a Magyar Tudományos Akadémia 2009-2010-es munkájáról, valamint a magyar tudomány általános helyzetéről készített beszámolójának koncepcióját. Pálinkás József tájékoztatást nyújtott a Közgyűlés nem akadémikus képviselői elektronikus választásának és az akadémiai döntéshozó testületek elektronikus szavazásának előkészítéséről. Ez utóbbiakhoz az Alapszabály módosítása is szükséges.

A tisztségviselői megbízatások lejártának megállapítását követően fél 12-től zárt ülésen és elektronikus szavazással választotta meg új tisztségviselőit az MTA Közgyűlése. A Jelölőbizottság előterjesztését Damjanovich Sándor, a testület elnöke ismertette. Az Akadémia elnöki tisztjére Pálinkás József jelenlegi elnök, a főtitkári posztra Németh Tamás jelenlegi főtitkár, a főtitkár-helyettesi pozícióra Csépe Valéria jelenlegi főtitkár-helyettes volt az egyetlen jelölt. A három jelenlegi alelnök közül kettő választható újra, mind Dudits Dénes élettudományi alelnök, mind Maróth Miklós társadalomtudományi alelnök egyedüli jelöltként indultak.

A természettudományi alelnök, Kroó Norbert ? aki már második alkalommal tölti be ezt a posztot ?, megbízatása lejár. Helyére Szász Domokos, Blaskó Gábor és Hargittai István akadémikusok kaptak jelölést az akadémikusok és a szintén szavazásra jogosult nem akadémikus közgyűlési képviselők körében végzett általános, teljes körű és titkos közvélemény-kutatás eredményeként. Közülük Szász Domokos lett három évre a befutó.

A Közgyűlés ugyancsak döntött az MTA választott elnökség tagjainak személyéről, a Doktori Tanács tagjairól és póttagjairól, a Felügyelő Testület tagjairól, a Könyv- és Folyóirat-kiadó Bizottság elnökének és tagjainak személyéről, a Tudományetikai Bizottság tagjairól, valamint a Vagyonkezelő Testület tagjairól. A jelenlévők emellett megválasztották az Akadémiai Kutatóhelyek Vezetőinek Tanácsa társadalomtudományi elnökségi tagjait is. Holnaptól péntekig az egyes tudományos osztályok tartják meg tudományos üléseiket.

Szóljon hozzá!