ZETApress

hírportál

Családi hét a fővárosban

Európa a családokért, a családok Európáért címmel EU Elnökségi Népesedési és Családügyi Hét lesz március 28-án hétfőtől április 2-án, szombatig ? tudtuk meg a délutáni sajtótájékoztatón a Millenáris B-épület Kakaó Bárjában.

A sajtótájékoztató különlegességeként a résztvevők gyermekeikkel, unokáikkal érkeztek a Millenárisra, ahol játszó- és rajzsarok, Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár nekik szóló bűvészmutatványa, valamint kakaó és palacsinta várta őket.

Az Európai Unión belül tagállami- és közösségi szinten is egyre sürgetőbben merül fel a kérdés: Mi lesz veled, Európa? Az aggodalmak egyik oka az unió-szerte tapasztalható demográfiai deficit. Magyarországon már zúgnak a vészharangok, tavaly ősszel a lélektani tízmilliós szám alá esett az ország népessége, s bár a fiatalok még mindig családpártiak, mégsem születnek meg a kívánt és tervezett gyerekek. Nemcsak hazánk küszködik hasonló problémákkal, Európa-szerte egyre több szó esik a demográfiai problémákról és azok szerteágazó következményeiről.

Magyarország az Európai Unió soros elnökeként kiemelten fontos feladatnak tartja, hogy beemelje a demográfia ügyeit az uniós közbeszédbe. Itt az idő, hogy elemezzük az okokat, s közösen keressünk megoldási lehetőségeket az egyre égetőbb problémára. A történelem során mindig is az élelemhiány és a csecsemőhalandóság jelentette a világ népességszámát meghatározó két fő tényezőt. Az európai jóléti társadalom kialakulása és az orvostudomány fejlődése mellett azonban egyre inkább háttérbe szorultak e vonatkozások. Paradox módon a népesség gyarapodásához ideálisnak tűnő feltételek mellett egyre kevesebb gyermek születik Európában, a termékenységi mutatók folyamatosan romlanak.

A Róbert Bosch Alapítvány 2004-ben végzett felmérése szerint a nők Európa-szerte több gyermeket szeretnének, mint amennyit valójában világra hoznak. Ennek okaként általában a következő gyermekkel járó túlzott költségeket, valamint a gyermek jövőjére vonatkozó aggodalmakat említik. Tény, hogy egyre több nő kényszerül olyan helyzetbe, ahol választania kell a gyermekvállalás örömei és a munkavállalás, a karrierje között. Egyre kevesebb házasság kötődik, ugyanakkor nő a válások száma. Az önmegvalósítás és önkiteljesedés útjában gyakran felesleges kötöttségként jelenik meg a gyermek. Emellett az egyre általánosabbá váló kései gyermekvállalás, az erősödő mobilitási lehetőségek, az instabil párkapcsolatok sem kedveznek a termékenységi mutatóknak. Ahhoz azonban, hogy fenntartható legyen az Európai Unió gazdasági működése, szociális rendszere, demográfiai megújulásra volna szükség. Uniós elnökként Magyarország március 28-a és április 2-a között házigazdája lesz az Európai Népesedési Hétnek, melynek címe: Európa a családokért, a családok Európáért.

A rendezvény mottója is utal arra a kölcsönösségre, ami egy közösség és az annak alapját jelentő családok között fennáll. A kulturális, politikai közösségek életképességének jól megragadható fokmérője, milyen állapotban vannak alapsejtjei, a családok. A családokra pedig visszahat mindaz, ahogyan a nagy közösség meghatározza önmagát, ahogyan jövőjéről gondolkodik. Ha Európa bízik jövőjében, akkor tagjai mernek családot alapítani, gyermeket vállalni.

Épp ezért fontos az alapkérdések tisztázása, a jövő társadalomképének felvázolása, a családok helyzetének erősítése uniós szinten is. Az informális miniszteri ülés lezárásaként az Európai Unió magyar elnöksége Lengyelország bevonásával nyilatkozatot kíván elfogadtatni a munka és a családi élet összeegyeztetéséről és annak demográfiai folyamatokra gyakorolt hatásáról. A hét szervezői, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális-, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága és a Külügyminisztérium nemzetközi szakértői, tudományos és civil konferenciákkal, az európai családügyi miniszterek informális találkozójával és lakosságnak szóló rendezvényekkel várja a külföldi és hazai érdeklődőket.

A rendezvény záróeseménye a Családünnep Európával című fesztivál lesz a Millenárison. Ide várják a szervezők mindazokat, akik bepillantást nyernének európai társországok családjainak életébe, az európai mesekincsbe, vagy megízlelni szeretnék, milyen ínyencségeket favorizálnak a gyerekek a kontinens más-más országában. A különleges eseményen az európai kitekintés mellett hazai hírességek, játékok, előadások és koncertek várják majd a nagyközönséget: kicsiket és nagyokat, fiatalokat és idősebbeket, azaz az egész családot.

Családi kaleidoszkóp

Állítsuk össze az európai családok közös fotóalbumát! Küldje be családja legszebb pillanatát megörökítő fotóját, melyből kiderül: család nélkül lehet élni, de nem érdemes! ? derült ki a Nemzeti Erőforrás Minisztérium fotópályázatának kiírásából. Mutassuk be az európai családok sokszínűségét, hogy kiderüljön: a család a legnagyobb érték, éljünk bárhol Európában. Olyan privát pillanatokat, megörökített pillanatokat várnak, amelyeket a családok hajlandóak megosztani a szélesebb közvéleménnyel is, hogy mindenki lássa: a család a legfőbb boldogság forrása.

A Családi Kaleidoszkóp képein legalább három családtag szerepeljen: apa, anya, gyermek. Természetesen lehet több gyerek és akár több generáció is a fotókon. A képekhez egymondatos képaláírást is várnak, ami lehet egy üzenet a még családalapítás előtt álló fiataloknak, vagy azt, hogy mikor, hol és milyen alkalomból készült a felvétel, vagy miért ez a legszebb pillanat a számukra. A képeket elsősorban elektronikusan várják ezen az email-címen május 15-ig. A Családi Kaleidoszkóp előzsűrizett képei a kormányportálra is felkerülnek majd, ahol szavazni lehet a legmeghittebb pillanatot megörökítő képekre. A legtöbb szavazatot kapott képeket díjazzák és a nagyközönségnek is bemutatják.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Demográfiáról az Akadémián | ZETApress

Szóljon hozzá!