ZETApress

hírportál

Demográfiáról az Akadémián

Magyar elnökségi szakértői konferencia van a demográfiai változásról ma-holnap a Magyar Tudományos Akadémián. Címe: A munka és a családi élet összeegyeztetésének hatása a demográfiai folyamatokra.

A népesség elöregedése és csökkenése az egyik fő kihívás, amellyel az EU a következő évtizedekben szembenéz. Hét tagállam (köztük Magyarország) nemzeti szinten már szembesült a népességcsökkenéssel, és 28-ból 17 tagállam tapasztal zsugorodást egy vagy több régiójában.

Ez a kihívás sürgető, és sokféle európai prioritást és stratégiai területet érint. A Magyar Elnökség a demográfiai változások szélesebb megközelítésének fontosságát szeretné hangsúlyozni, amely teret ad a különféle nézőpontoknak. A népességcsökkenés, az idősödés és a migráció társadalmi folyamatait nem lehet elkülönítetten kezelni. A demográfiai változás sokkal többet foglal magában, mint csupán az idősödés vagy a migráció. Ezért a Magyar Elnökség különösen a családpolitika szerepére szeretne koncentrálni, ezen belül is a családpolitikára, mint a demográfiai válság leküzdésének lehetséges eszközére.

Ismeretes, hogy a családok támogatása megfelelő gyermekellátással, rugalmas munkarendekkel, a gyermekes családoknak járó pénzbeli juttatásokkal és adózási kedvezményekkel stb. megkönnyíti a munka és a családi élet összehangolását, segítséget nyújt a szülőknek abban, hogy jobban tudjanak gondoskodni gyermekeikről (és talán arra is lehetőséget adnak, hogy annyi gyermeket vállaljanak, amennyit szeretnének), valamint javítják a nők, illetve mindkét szülő foglalkoztatási esélyeit. Ezek révén a családpolitikák hozzájárulhatnak mind a gazdasági növekedéshez, mind a szociális jóléthez.

A demográfiai kihívásokkal való szembenézés egyik módja a köztudat formálása, és az emberek ösztönzése arra, hogy eljövendő idős korukra tekintettel gondolják végig életpályájukat. Miközben tekintettel vagyunk arra a tényre, hogy a családügy és az idős politika tagállami hatáskör, mégis kívánatosnak tartjuk, hogy olyan uniós szintű cselekvés és együttműködés alakuljon ki, amelyek nyomán nemzeti szinten stratégiai megoldások születnek.

Mivel a Magyar Elnökség figyelmet kíván fordítani a múltbeli és jövőbeni termékenységi és családalapítási trendekre. Szándékunk az, hogy a népesedési kérdésekkel összefüggésben a családok támogatását az EU politikai napirendjének magasabb szintjére emeljük, és ennek érdekében tematikus hetet szerveznek Budapesten Európa a családokért ? a családok Európáért ? Népesedési és Családpolitikai Hét címmel március 28-a és április 3-a között. Fő céljuk, hogy lehetőséget teremtsenek a véleménycserére, és rávilágítsunk, milyen sürgős szükség van a politikák meghatározásában a családokat érintő mindenféle vonatkozásra kiterjedő horizontális megközelítésre. Tolmácsolás angol, francia és magyar nyelven.

Szóljon hozzá!