ZETApress

hírportál

Jubilál az egyetem

Ferencvárosi Kurír II. évfolyam 26. szám

Százhuszonöt éves a Tűzoltó utcai Gyermekklinika. A Semmelweis Egyetem 2. Számú Gyermekklinika ősét, a Szegény Beteg Gyermekekért egyesületet 1885. június 29-én alapította Dr. Szalárdi Mór ? olvasható a Ferencvárosi Kurír legújabb számában.

A kórház később a Fehér Kereszt Egylet, majd a Fehér Kereszt Országos Lelencház Egyesület és Fehér Kereszt Gyermekkórház nevet viselte, amelynek működését sokan segítették adományaikkal, az arisztokrácia tagjai ugyanúgy, mint az ország polgárai. A kórház vezetését az idők folyamán olyan orvosok látták el, mint Dr. Heim Pál, vagy Dr. Schuler Dezső, aki 51 éve végzi ugyanitt gyógyító tevékenységét.

Az itt dolgozó egyetemi tanárok, professzorok nem csupán a mindennapi gyógyításban tettek sokat a gyermekekért, de az egészségügy és a klinika fejlődésében is elévülhetetlen érdemeket szereztek, ahogy azt Dr. Tulassay Tivadar, a SOTE rektora, Dr. Fekete György korábbi, és Dr. Szabó András jelenlegi klinikaigazgató elmondta.

Az 1885-ben tíz kórteremmel megnyílt klinika ma 12 osztályon látja el kis betegeit, és vezető pozíciót tölt be a gyermekkori tumoros megbetegedések kezelésében. Munkájukat számos intézmény és magánszemély is támogatja, így a legkorszerűbb berendezések találhatók meg a gyógyítás eszköztárában. A klinika kiemelkedő szerepet tölt be az orvostanhallgatók oktatásában is ? írja Steiner Gábor főszerkesztő, aki a szeptemberi lapszámhoz hasonlóan megint sok helyi témával foglalkozik.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Ferencvárosi évértékelő | ZETApress

Szóljon hozzá!