ZETApress

hírportál

Egy hajóban a Duna Régióban

A Levegő Munkacsoport, a Magyar Evezős Szövetséggel és a Magyar Kajak-kenu Szövetséggel közösen harmadszor rendezett ma délután figyelemfelkeltő vízi felvonulást a szelíd vízi tömegsportok és a vízi turizmus felvirágoztatására. Ez évi jelszavunk: Egy hajóban a Dunán.

A 2009. évi két demonstráció jelszava ? Evezzünk együtt a vízpartokért! ?, a szelíd vízi sportok fővárosi problémáira ? a vízpartok elépítésére, a csónakházak eltűnésére, a szabálytalanul közlekedő motoros járművek okozta veszélyhelyzetekre ? hívta fel a figyelmet. Az evezés már Széchenyi idejében is népszerű volt. A főváros térségében a két világháború között különösen élénk volt a vízi élet, de az előző rendszerben is sokan eveztek, kajakoztak, kenuztak. A rendszerváltás után egyre nehezebb helyzetbe kerültek a klubok és a túrázó magánszemélyek.

A sok nehézség után az idei évben kedvező változások történtek. Egyrészt üzemelni kezdett Csepelen a szennyvíztisztító, amely lényegesen javítja a főváros térségében a Duna vízminőségét. Másrészt az Unió döntött az Európai Duna Régió (EDR) létrehozásáról. Januárban az Európai Parlament utasította az Európai Bizottságot, hogy az év végéig készítse el az EDR Stratégiáját. Ezt kell 2011-ben a magyar elnökség ideje alatt az Európai Parlament elé terjeszteni. A Magyar Kajak-kenu Szövetség sok részből álló projektcsomagot dolgozott ki a Stratégiához, amelyek az oktatás és a turizmus széles területét lefedik, és nemzetközi együttműködésre is lehetőséget kínálnak.

Az Evezős Critical Mass szervezőinek javaslatai az Új Széchenyi Tervhez is szorosan kapcsolódnak. A Duna és általában az ország vizeinek páratlan sportolási-oktatási és turisztikai lehetőségeit kívánják jobban hasznosítani. Az itt élők és ide látogatók ne csak passzív szemlélői legyenek a csodálatos panorámának, a földrajzi-természeti adottságoknak. A Duna legyen a helyszíne és eszköze a nevelésnek, az egészség megőrzésének, valamint a gazdaságnak, a munkahelyek teremtésének.

Nem szorul különösebb magyarázatra, hogy a szelíd vízi sportok, a túrázás pozitív identitástudatot alakít ki minden határon innen és túlélő résztvevőben. Egyszerre nevel, edz, szórakoztat, munkát ad, és bevételt hoz a településeknek. Ahhoz, hogy mindez megvalósuljon, szoros együttműködésre, közös szabályozásra, hosszú távú tervezésre és a források összehangolására van szükség.

További jelszavaik

Minden vízpart mellett élő iskolás tanuljon meg nemcsak írni-olvasni, számolni, úszni, hanem evezni is! ? Különítsenek el 1%-ot a Duna Régió közpénzes fejlesztéseiből a kézi hajtású vízi sportokra és a szelíd turizmusra! ? Nappal a hajóban, este a színházban! ? Svájc az Alpokkal, Horvátország a tengerparttal turistaparadicsommá vált, Magyarország a vizeivel válhat azzá! ? mondta el a Levegő Munkacsoport.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Kajak-kenusok kritikus tömege | ZETApress

Szóljon hozzá!