ZETApress

hírportál

Láthatósági mellény és kánikula

Nyugodtan bevallhatják a munkavállaló, ha feketén foglalkoztatják őket, derül ki a ma délelőtti Teve utcai sajtótájékoztatón. Mint Papp István, az Országos Munkaügyi és Munkavédelmi Felügyelőség elnöke kérdésemre elmondta, a hatályos jogszabály nem rendeli büntetni a munkavállalókat. A bejelentési kötelezettség a munkáltatót terheli, s neki a kötelessége ellátni beosztottját az előírt védőfelszereléssel is.

A sajtótájékoztatóra az elmúlt heti kétnapos ellenőrzés kapcsán került sor, mikor is a BRFK járőreivel karöltve ellenőrizték az úttesten szórólapokat osztogató fiatalokat. Csütörtökön és pénteken 21 helyszínen 27 munkáltatót és 57 munkavállalót ellenőriztek. Nagy hangsúlyt fektettek a 18 év alattiak foglakoztatására, s ilyen is volt szép számmal közöttük. Az egyik fiatal még a 15-ik életévét sem töltötte be, így őt azonnali hatállyal eltiltották a munkától.

A felügyelők negyven fő esetén állapítottak meg szabálytalanságot. A munkavállalók között 19-en voltak fiatalkorúak, s közülük 11 főt be sem jelentettek Az ellenőrzött munkavállalók közül 36-ot szerződés és bejelentés nélkül, további négyet szerződéssel, de be nem jelentve foglalkoztattak, s köztük volt a fentebb említett gyermek is. Mivel 15 éves kor alatt tilos bárkit dolgoztatni, így őt be sem jelenthették volna.

A felügyelők számos munkavédelmi hiányosságot is feltártak. Ilyen volt például a nagy melegben az ivóvíz hiánya. Láthatósági mellényt szinte senki sem viselt, pedig nélküle életveszélyes a közúton tartózkodni. A rendőr is büntethetne ezért, mondta el kérdésemre Nagy-Juhák István rendőrezredes, a BRFK közbiztonsági parancsnok-helyettese, de most nem ez volt a cél, hanem a figyelemfelkeltés. Az is nagy probléma volt, hogy a munkavállalók zöme nem is ismerte a munkavédelmi előírásokat.

Az óránkénti tíz perces pihenőidőt sem tudták árnyékban eltölteni a fiatalok, s jobbára csak akkor álltak le, ha már nagyon melegük volt. Azok jártak jobban, akik valamely diákszövetkezeten keresztül vállaltak munkát, ezért a hatóság minden fiatalt erre ösztönöz. Garanciális jogaik védelmére ilyenkor mindig számíthatnak. Az elmúlt heti ellenőrzés eredményeként mintegy hatmillió forint munkaügyi bírságot szabnak ki, a munkavédelem számára 23 esetben, a gyámhatósághoz két esetben két főt érintően kerül sor áttételre.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Ellenőrök a piacon

Szóljon hozzá!