ZETApress

hírportál

Ellenőrök a piacon

Dolgoznak a fogyasztóvédők ? 1

Nyugodtan bontsuk fel a piacon a tojásos dobozt, s a repedt tojást cseréltessük ki az eladóval, mondta Helik Ferenc igazgató főállatorvos-helyettes ma délelőtt a Lehel piaci ellenőrzést követő kormányszóvivői tájékoztatón. Útjára a szóvivő asszony mellett elkísérte Wittich Tamás, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség főigazgatója is. A mai akció része volt a piacok átfogó fogyasztóvédelmi ellenőrzésének.

Három boltot látogattunk meg. Két húsost, és egy zöldségest. Itt mindent rendben találtak ellenőreink. Megtudtuk, hogy a vevők akár egyenként is kiválogathatják a gyümölcsöket. Gyakori visszaélésre adhat okot, hogy az I. és II. osztályú árut összekeverik, s az egészet I. osztályú áron értékesítik. Ha a vevő válogathatja ki a szebbeket, úgy azt kapja a pénzéért, amiért fizet.

Az ellenőrök a próbavásárlás során a mérleget is ellenőrzik. Nem csak az érdekli őket, hogy mennyit mutat, hanem az is, hogy hiteles-e? Ami nullhibás, ami már áru nélkül is mutat pár dekát, azt bizony nem szabad használni! Ugyancsak tilos a húsárut infra-lámpával megvilágítani csak azért, hogy frissebbnek látsszon. Ma nem is találkoztunk ilyennel sehol. Az állatorvosok minden piacon ott vannak, s a piacfelügyelőknél is lehet reklamálni, ha nem vagyunk megelégedve valamivel.

A reklamációhoz az is kell, hogy számlával igazoljuk a vásárlást. Ezért is fontos, hogy mindig kérjük el azt. Ne hagyjuk magunkat becsapni, megkárosítani! ? hallhattuk hetente az egyik tévéműsorban. Védelmünk három pilléren nyugszik. Egyik ebből a kormány döntéssorozata, másik a különböző hatóságok fellépése, míg a harmadik mi magunk, vásárlók vagyunk. A fogyasztói tudatosságnak mielőbb ki kell alakulnia bennünk!

Az ellenőrzések újabban négy hatóság együttműködésével zajlanak. Nemrég Szegeden, majd két hete a nyíregyházi piacin lépett fel együtt az APEH, a VPOP, az OMMF és a Fogyasztási Főfelügyelőség. Az előbbiek a számlaadást és az áruk eredetét vizsgálták, míg a munkaügyi felügyelők a feketemunkásokat keresték. Találtak ilyeneket is jócskán. Köztéri ellenőrzéseikről néhány napja írtunk.

Az ÁNTSZ egyre inkább csak a vendéglátó egységeket fogja ellenőrizni, míg az FVM keretében október elsején felálló szervezet a növényi és állati termékek országos ellenőrzésére lesz hivatott. Ők is a Fogyasztóvédelmi Felügyelőséggel és a többi hatósággal fognak szorosan együttműködni érettünk. Holnap a Palatinus strandra tartunk velük.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Ellenőrök a strandokon

Szóljon hozzá!