ZETApress

hírportál

Sólyom nélkül ünnepeltek

Párttársai és számos európai politikus köszöntötte Horn Gyulát 75-ik születésnapja alkalmából. Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó elnöke és Hans-Dietrich Genscher volt német külügyminiszter is részt vett azon az ünnepi rendezvényen, melyet a Magyar Szocialista Párt rendezett. A Magyar Nemzeti Galériában tegnap este zajló eseményre külföldi és magyar vendégek ? egykori és jelenlegi államfők, politikusok, közéleti személyiségek, az MSZP frakciójának tagjai, Horn Gyula barátai és ismerősei ? kaptak meghívást.

Mintegy háromszázan vettek részt az MSZP ünnepi rendezvényén, hogy azt az embert köszöntsék, aki nyolc esztendőn keresztül volt a párt elnöke. Az eseményt a jelenlétével is megtisztelő két meghatározó kortársa személyesen is méltatta az ünnepelt ?elévülhetetlen érdemeit? Európa újraegyesítésében. Genscher úgy vélte, nem árt, ha néha egy külföldi mondja el, hogy Magyarország mennyire büszke lehet nagy fiára.

Számos külföldi politikus és közjogi méltóság videó-üzenetben köszöntötte az egykori magyar miniszterelnököt. Heinz Fischer osztrák kancellár, Felipe González spanyol miniszterelnök, Jean-Claude Junker luxembourgi miniszterelnök, Helmut Schmidt, Németország volt kancellárja, János Károly spanyol király az elismerő és köszöntő szavak mellett egyaránt azt emelte ki, hogy Horn Gyula történelmi tettet hajtott végre, amikor külügyminiszterként 1989-ben megnyitotta Magyarország határait a kelet-német polgárok előtt, és ezzel hozzájárult a békés, demokratikus átmenet valamint az európai egység megteremtéséhez.

Lendvai Ildikó, a Magyar Szocialista Párt parlamenti frakciójának vezetője köszöntőjében elmondta: Horn Gyula érdemei benne lesznek Magyarország és Európa történelemkönyveiben. Az MSZP egykori elnökét a párt jelenlegi vezetője is hosszan méltatta. Gyurcsány Ferenc pártelnökként, miniszterelnökként elmondta: Szüleink egész korosztályában ott van az a küzdelem, ami az ő küzdelme volt. Hozzátette még, hogy nem elég ismerni a történelmet, egy országot érezni is tudni kell!

Az ünnepeltet nem törte meg, hogy az államfő néhány napja megvétózta születésnapi kitüntetését. Nem ez a legfontosabb dolog most az országban, mondta. Csak azt nehezményezte ? bár a nevet nem mondta ki, csak utalt rá ?, hogy az a Bihari Mihály, aki kormányfősége idején szocialista képviselő volt, most AB-elnökként ?születésnapi ajándékként? időzítette az államfőnek szabad kezet adó határozat kihirdetését. A jelenlévők közül többen arról polemizáltak, hogy a tíz évvel fiatalabb Sólyom 75-ik születésnapján vajon hányan jönnek el hozzánk külföldről köszöntésére?

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Per az Országos Széchényi Könyvtárban

Szóljon hozzá!