ZETApress

hírportál

Korai életkortól kezdve a nyelvtanulás része legyen a közoktatásnak

Lévai Katalin magyar szocialista képviselő április 27-én, csütörtökön Manolis Mavrommatis görög néppárti politikusnak az Európai Parlament plenáris ülése elé beterjesztett jelentéséhez “A nyelvtanulás és a nyelvi sokféleség előmozdítása az Európai Unióban: az európai nyelvi kompetenciamutató” az alábbi írásos hozzászólást nyújtotta be Brüsszelben.

“Az Európai Unió egyik legnagyobb előnye, hogy a polgárok a saját anyanyelvükön fejezhetik ki magukat az uniós ügyekben, a nyelvi sokféleség, a kultúrák megőrzése uniós cél. Ugyanakkor ez az előny sokszor hátrányt is jelent, mivel megnehezíti a tagállamok közti kommunikációt. Ezért támogatom Manolisz Mavrommatisz jelentését, melyben aktívan ajánlja a korai életkorban elkezdett nyelvtanulást.

Közép-Kelet Európában azt tapasztaljuk, hogy előnyben vannak azok a fiatalok, akik több nyelven beszélnek, akiknek módjukban áll, hogy gyermekkorukban, iskolában elsajátítsanak egy vagy két nyelvet. A nyelvi tudás társadalmi előnyt képző tényező. Épp ezért minden eszközzel biztosítani kell, hogy a közoktatás része legyen, korai életkortól kezdve, a nyelvtanulás.

Az Európai Bizottság azon törekvését is támogatandónak tartom, hogy közös európai nyelvi kompetenciamutatót vezessenek be, ezzel lehetővé téve a nyelvtudás összehasonlíthatóvá tételét és a bizonyítványok kölcsönös elismerését.

Az esélyegyenlőségi szempontokat érvényesítve azonban fel szeretném hívni a figyelmet, hogy a leszakadt, elmaradó térségben élőknek is, ha szükséges plusz eszközökkel, de biztosítani kell a nyelvtanulás lehetőségét.”

Szóljon hozzá!