ZETApress

hírportál

Hőseinkre emlékeztünk

Ferencvárosi Kurír II. évfolyam 9. szám

Tisztelt Ferencvárosi Olvasók! Az 1848. március 15-i eseményeket kevéssel megelőzve február 23-án Párizsban, március 13-án pedig Bécsben tört ki a forradalom, amelynek hírére március 15-én a pesti radikális fiatalok is a cselekvés útjára léptek ? olvashatjuk a Ferencvárosi Kurír legújabb számában.

A Pilvax kávéházból indultak el történelmi útjukra. Ennek során végigjárták az egyetemeket és lefoglalták a Landerer és Heckenast nyomdájának egyik gépét, amelyen kinyomtatták a Nemzeti Dalt és a tizenkét pontot, amelyet a Nemzeti Múzeum előtt tartott gyűlés után elfogadtattak a városi tanáccsal, így a petíció, mint Pest város követelése mehetett Pozsonyba. Az udvar meghátrált, és hozzájárult gróf Batthyány Lajos miniszterelnöki kinevezéséhez. Bár a forradalmat végül leverték, 1848. március 15. azóta is példaként áll a magyarok előtt, akik emlékeztek akkor is, amikor a hatalom azt tiltotta, kockáztatva a meghurcoltatást.

A forradalom és szabadságharc 162. évfordulójára március 12-én emlékeztek Ferencvárosban. Délelőtt a Ráday utca ? Köztelek utca sarkán álló Kossuth domborműnél helyezték el az önkormányzat és a pártok képviselői koszorúikat, majd a Leövey Klára Gimnáziumban az iskola diákjai táncelőadással emlékeztek az évfordulóra ? írta Steiner Gábor főszerkesztő. Most is ? miként az előző héten ? újra sok-sok értékes információt olvashatunk.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Királyi fenségek Ferencvárosban | ZETApress

Szóljon hozzá!