ZETApress

hírportál

Viharjelzés a magyar tengeren

Mától október végéig működik a viharjelzés a Balatonon és a Velencei tavon. A nálunk nyaraló külföldi elvárhatja, hogy pénzéért mindenből tökéleteset kapjon. Ebbe az is beletartozik, hogy ne boruljon fel vele a vízibusz a viharban, hogy ne fulladjon vízbe csak azért, mert az előjelzés hiányából túlságosan messze merészkedik a parttól.

A ?90-es években gyakran nyaraltam családommal a balatonszéplaki újságíró üdülőben. Akkor nyílt alkalmam a déli part fővárosában, Siófokon megtekinteni a viharjelző obszervatóriumot. Mind a 24 Balaton körüli viharjelző berendezésüket innen vezérlik azóta is. Egységes jelzést tudnak adni valamennyinek, de külön is utasíthatja a számítógép a keleti medence nyolc, és a nyugati medence tizenhat viharjelző berendezését. A határ a medencék között a Tihanyi-félsziget. A viharjelzés akkor csak május elsejétől működött szeptember 30-ig.

S hogy milyen jelzésre számíthatunk? Tiszta, szélcsendes időben semmire. Az a jelzés, hogy nincs jelzés. Ha a szélsebesség eléri a másodpercenkénti 12 métert ? ez óránként 42 kilométer ?, az I. fokú viharjelzés lép életbe. Ekkor a forgó tükrös jelzőlámpa percenként harmincat ? tehát két másodpercenként egyet villan. 17 méteres másodpercenkénti szélnél ? ez 62 kilométer/óra ? a sárga fényű felvillanások másodpercenként követik egymást. Az előbbi esetben ötszáz méternél, a II. fokúnál pedig száz méternél messzebbre tilos eltávolodni a parttól. A lámpák egy-két percen belül beállnak a kívánt fordulatszámra, vagy végig a Balaton körül, vagy csak az egyik medencénél.

Zamárdiban és Siófokon magyarul, németül és angolul is bemondják a vihar közeledtét. Forró dróton van összeköttetés az obszervatórium és a közeli siófoki vízirendőrőrs között, s az I. vagy II. fokú vihar jelzés idején a motorcsónakos vízirendőrök megkezdik a vízen járók kiterelését. Az obszervatóriumban nem a feltartott, benyálazott ujj méri a szélirányt. Minden óra 45 perckor telexen kapják az információt az országos központtól, az ország 24 meteorológiai állomásának adatairól. Ők ugyanígy tájékoztatják a többieket a balatoni helyzetről, az országos központon keresztül.

Érkezik információ Ausztriából is, valamint 1-3 óránként a prágai központból. Minden adatot megőriznek, minden viharjelzést a viharnaplóban rögzítenek. Mivel visszamenőlegesen is kikereshető bármely adat, a biztosító is gyakran kér tőlük tájékoztatást. Nem egy biztosítási csalásra derült fény azáltal, hogy az állítólagos viharkár bejelentett időpontjában tökéletes szélcsend volt.

Az obszervatórium telefonon is előrejelzést ad bárkinek. A hétvégi programok készítői is gyakran érdeklődnek arról, milyen idő várható. Még az olasz tengerre is tudnak elő-jelzést adni az elkövetkező 36 órára, míg az ennél későbbi időpontra kíváncsiaknak a fővárosi szolgálat telefonszámát adják meg. Ez a szám egyébként a vidéki obszervatóriumokban is ismert. A fővárosi számon akár egy hétre előre tudnak információt adni a külföldi nyaralásra készülőknek. Érdemes tehát felhívni a 212-2073 telefonszámot!

Segítik még a siófokiakat a szentgotthárd-farkasfalvi időjárási radar jelzései, valamint a különböző műholdak felvételei is. Az előrejelzéseket számítógépek készítik. A folyamatos, 24 órás szolgálatot az év öt nyári hónapjában a helybeliek nem győznék, így Budapestről kapnak segítséget. A belső munkaerő-átcsoportosítás a szolgálatnak is jó, s a dolgozóknak is. A segítők nyaralása itt biztosított, hiszen szabadidejükben nem kell hazautazniuk, az obszervatórium vendégszobáiban lakhatnak. Munkájuk viszont nyáron nem hiányzik a fővárosban.

Az elromló jelzőlámpák javításával nem kell foglalkozniuk, mert őrzésük és fenntartásuk rendőri feladat. Az ORFK végzi az őrzést, míg folyamatos működésük a veszprémi Controll Seft Kft. munkáját dicséri. A 600 Wattos jelzőlámpáknak bármikor fel kell villanni mind a 24 helyen. Emberéletek múlhatnak ezen.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Csúszdáról a halálba
  2. Biztonságban hazai vizeinken | ZETApress

Szóljon hozzá!