ZETApress

hírportál

Szombaton kosarazzunk!

Magyar Kosárlabdázás NapjaSzeptember 22-én szombaton a Magyar Kosárlabdázás Napján a Hősök Terén húsznál is több pályán zajlik majd a játék ? tudtuk meg a 2012-től megrendezett esemény délelőtti sajtótájékoztatóján a Magyar Sport Háza IV. emeleti tanácstermében.

Szalay Ferenc, a MKOSZ elnöke leszögezte, hogy a streetball és a hazai szövetség között szoros az együttműködés, amely a szombaton 9 órakor megkezdődő Magyar Kosárlabdázás Napján is megmutatkozik. ? A rendezvény már akkora, hogy kevesebb pályát tudunk felállítani, mint amennyire szükség lenne! ? mutatott rá. ? Igyekszünk a sportág teljes vertikumát, a szabadidősportot, tömegsportot, a fogyatékkal élők sportját és a versenysportot is lefedni ? mondta és kiemelte, hogy a férfi felnőtt válogatott tegnapi világbajnoki mérkőzése, amelyen mindössze 6 ponttal kapott ki a jóval erősebb olasz együttestől, a legmagasabb szintet reprezentálja. Az, hogy a csapat esélyesként szerepelhet a sorozatban megmutatja: jó az út, amelyen elindultunk.

Arra is kitért, hogy a női válogatottnak komoly esélye van kijutni a kontinensviadalra, s a női utánpótlás-eredmények is biztatók. ? Jó úton van és halad előre itthon a kosárlabda, amely a világon a labdarúgás után a második legnépszerűbb a sportág. Az eredmények igazolják, hogy Magyarországon is űzhető nagyon magas szinten ? fogalmazott és kifejtette, hogy a minőség elve mentén bevezetik a mindenkire kötelező technikai, taktikai és fizikai kritériumrendszert, amely az akadémiákra és az utánpótlás-nevelés minden résztvevőjére vonatkozni fog, hogy még nagyobb lendületet kapjon a képzés.

Kucsera József, a Szervezőbizottság társelnöke kiemelte, a streetball fesztivál megrendezésének 26 éve alatt sok erkölcsi támogatást kaptak az MKOSZ-től, amely hat éve anyagilag és szakmailag is támogatja a kosárlabdázás napját. A 26. OTP Junior adidas Streetball Challenge sorozatban ? amelynek fináléjára is sor kerül szombaton! ? több mint 700 csapat szerepelt, a dobóversenyeken több mint ötezren vettek részt. ? Nem a győzelem a fontos, hanem hogy a játékot megismerjék a fiatalok! A hosszú távú cél pedig az, hogy a három a három elleni játék előbb utóbb sikersportága legyen az országnak ? fogalmazott.

Lengyel Lajos, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség elnöke rámutatott, az élsport-szövetségek közül a kosárlabdával a legszorosabb és gyümölcsözőbb a kapcsolatuk. ? Fontos számunkra, hogy az épekkel egy helyszínen, egy időben jelenjünk meg! ? utalt a kerekesszékes csapatok tornájára, amelyet az integráció és tolerancia jegyében rendeznek meg. Az épekkel mérkőzik meg a speciális csapat, majd a 17 órakor kezdődő gálán az abu-dzabi Világjátékokra utazó speciális olimpia 87 fős küldöttségét köszöntik. Mind a 14 sportág sportolóit egy-egy olimpiai-, világ- vagy Európa-bajnok olimpikon fogja felvezetni, s ott lesz Ivkovics Sztojan, a felnőtt férfi válogatott szövetségi kapitánya is.

Az akrobatikus kosárlabda iránt érdeklődők 13 és 16 óra között a szakág világelitjébe tartozó játékosokat láthatnak a szlovén, amerikai és magyar csapatokat felvonultató Nemzetközi Akrobatikus Kosárlabda Kupán ? mondta el Takács Áron. A magyar csapatot 2013. december 19-én a Sportcsillagok Gáláján is láthattuk már a SYMA Csarnokban.

Bodnár Péter, az MKOSZ főtitkára elmondta, a sokszínű rendezvényen a sportág számos szegmense megmutatkozik, képviselve az MKOSZ azon meggyőződését, hogy minden, ami kosárlabda, a szövetséghez tartozik és felelősséget vállal érte. A programokra a belépés ingyenes.

Szóljon hozzá!