ZETApress

hírportál

Mogyoródról Afrikába

A Hungaroringről indul január 16-án a Budapest?Bamako. 231 csapat feszülten várja a rajtot az újabb mauritániai emberrablás után. A Hungaroring ad majd otthont a 2010-es Budapest?Bamako, Nagy Afrikai Futam rajtjának január 16-án, szombaton reggel 8 órakor.

Ez lesz az első alkalom, hogy nem Budapestről rajtol majd a két hetes futam. ? A Hungaroring a hazai autósport fellegvára és a létező legrangosabb helyszín a Budapest-Bamako rajtjához ? mondta Polgár András versenyigazgató. A Hungaroringen megtalálható az összes olyan létesítmény, ami a technikai gépátvételhez és a rajthoz szükséges lehet. A gépátvétel már január 14-én, csütörtökön elkezdődik.

A Hungaroring mellett található Adventure Parkban egy rövid, de látványos terepszakaszon kell részt venniük az indulóknak a rajt után. ? Ezen a speciális szakaszon fog kiderülni, hogy ki erősítette fel rosszul a pótkerekeket és a benzines kannákat a tetőre ? nyilatkozta a futam alapítója és fővédnöke, Villám Géza. A mogyoródi pontozásos szakasz után a mezőny áthalad a budapesti Belvároson, a Lánchídon, majd az M7-es autópályán hagyja el a fővárost.

A 9000 kilométeres maratoni rallye rajtja most sem mentes a feszültségektől. A nemzetközi mezőny megdöbbenve fogadta a hírt, mely szerint a rallye által érintett Mauritániában újabb európai állampolgárokat ejtettek fogjuk az Al-Qaida helyi fegyveresei. A múlt hónapban három spanyolt ejtettek túszul azon a szakaszon, amelyen mind a kaland, mind a verseny kategória indulói áthaladnak majd. ? Nagyon aggódunk a közelmúlt terror cselekményei és a biztonságunk miatt. A családtagjaink pedig jóval idegesebbek ? nyilatkozta Dany Bolduc, az egyetlen kanadai csapat tagja. Az év elején két kanadait is elraboltak, akiket csak áprilisban engedtek szabadon.

A mauritániai hatóságok megerősítették, hogy a rally védelme kiemelten fontos célja a kormányzatnak. Katonai harci járművek, több ezer fegyveres és katonai felderítő repülők is vigyáznak majd az idei Budapest?Bamakóra. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy az indulóknak nem kell szigorú biztonsági előírásokat betartani ? tette hozzá Polgár András. A hét folyamán egy különleges biztonsági tanácsokkal foglalkozó dokumentumot juttatnak el az indulókhoz. ? A Budapest-Bamako veszélyes üzem. A terrorizmus, a touareg felkelés és a politikai feszültségek évek óta rányomják bélyegüket a Bamakóra. A legfontosabb dolog, hogy a veszélyeket és a rizikókat mindenki magának tudja értékelni és felmérni ? tette hozzá Villám Géza.

Az idei futamra a nemzetközi gazdasági válság ellenére is 146 kaland kategóriás csapat és 85 verseny csapat nevezett be és így a Budapest?Bamako a legnagyobb afrikai rallye és a világ legnagyobb amatőr autóversenye. A mezőny 40%-a külföldi. A lengyel, cseh, román és szlovák csapatok mellett érkeznek indulók Norvégiából, Svédországból, Angliából, Skóciából, Németországból, Kanadából, de az Egyesült Arab Emirátusokból és Új-Zélandból is. A start január 16-án, reggel 8-kor Mogyoródon, a Hungaroringen lesz, ahová a belépés ingyenes.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Életet ajándékba | ZETApress
  2. Szépségekkel Afrikában | ZETApress

Szóljon hozzá!